24 Ianuarie, 2020

Ajutoare de urgență de peste 2 milioane de lei de la Guvern. Ce familii și ce persoane vor beneficia de sumele acordate

Guvernul aprobă un proiect de lege prin care se acordă ajutoare de urgență în sumă totală de 2.029.800 lei pentru sprijinirea unui număr total de 550 familii și persoane singure care se află în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, inundații, alunecări de teren, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situației socio-materiale, de locuit și de sănătate ale acestora. 

Proiectul conține și Anexa în care sunt menționate, pe județe și localități, toate persoanele care vor beneficia de sumele acordate, precum și cuantumul ajutorului pentru fiecare persoană în parte. Propunerile de ajutoare de urgență au la bază anchetele sociale efectuate de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială județene, centralizate la nivelul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, care a transmis situația centralizatoare cu respectivele propuneri Ministerului Muncii și Justiției Sociale:

87 familii și persoane singure se află în situații de necesitate cauzate de incendii care au afectat atât locuințele, anexele gospodărești, cât și bunurile de folosință îndelungată, familiile respective confruntându-se cu probleme socio-materiale și de locuit, unele dintre acestea și cu stare gravă de sănătate, motiv pentru care se află în imposibilitatea ca din veniturile proprii să-și poată repara locuințele. De exemplu, 12 apartamente dintr-un bloc din Neamț au fost afectate de explozia unei instalații de gaz metan dintr-un apartament situat pe aceeași scară.

31 familii se află în situații de necesitate cauzate de inundații și alunecări de teren care au afectat locuințele acestora.

432 familii și persoane singure din județele Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București se confruntă cu situații deosebite cauzate de probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială și necesită ajutoare de urgență în sumă totală de 1.427.500 lei. 

Din anchetele sociale efectuate la persoanele sau familie cu afecțiuni grave de sănătate a rezultat că beneficiarii ajutoarelor de urgență au nevoie de bani pentru  tratamente medicale de durată şi intervenții chirurgicale costisitoare, care nu sunt suportate în totalitate de către casele județene de asigurări de sănătate, precum şi respectarea regimurilor alimentare recomandate de medici. Majoritatea persoanelor din familiile pentru care se propune acordarea de ajutoare de urgență nu au posibilitatea să obțină venituri din alte activități, având capacitatea de muncă redusă. Unele familii necesită sprijin pentru achiziționarea de proteze medicale, necesare membrilor bolnavi din familie.  

Potrivit prevederilor art. 37-40 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, propunerile de ajutoare de urgenţă sunt susținute de primarii localităților de domiciliu și de prefecții județelor, respectiv a municipiului București.

Ai nevoie de Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu