Comisia îşi exprimă îngrijorarea, în mod special, cu privire la faptul că acordurile încheiate între aeroportul din Timișoara şi Wizz Air ar putea conferi acestei companii aeriene un avantaj economic inechitabil faţă de concurenţii săi.
Vicepreşedintele Comisiei care răspunde de politica în materie de concurenţă, dl Joaquín Almunia, a declarat: „Comisia are datoria de a efectua investigaţii atunci când consideră că este posibil ca autorităţile publice să acorde subvenţii care denaturează concurenţa. Normele permit subvenţii destinate compensării serviciilor de interes economic general şi, în anumite condiţii, îmbunătăţirii infrastructurii de acces sau sprijinirii creării de rute noi pe aeroporturile regionale. Acestea nu permit acordarea de subvenţii destinate să acopere, pe o bază continuă, pierderile din exploatare.”
Aeroporturi regionale din România. În ceea ce priveşte schema de sprijin pentru investiţii în aeroporturile regionale din România, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că finanţarea publică îndeplineşte un obiectiv de interes general clar definit, având în vedere aparenta supraofertă de servicii aeroportuare din România. În plus, Comisia trebuie să evalueze dacă infrastructura modernizată este necesară şi proporţională, avându-se în vedere, în special, activitatea limitată a aeroporturilor. Investigaţia iniţială indică faptul că aeroporturile regionale din România înregistrează, în general, pierderi şi că pierderile lor din exploatare sunt acoperite anual de către stat. Normele UE permit acordarea de ajutoare pentru înfiinţarea de rute noi pe aeroporturile regionale sau pentru finanţarea unor servicii de interes economic general. Acestea nu permit acoperirea, pe o bază continuă, a pierderilor din exploatare.
Contextul mai larg. În luna aprilie, Comisia a invitat părţile interesate să transmită observaţii privind punerea în aplicare a Orientărilor UE din 2005 privind finanţarea aeroporturilor şi ajutorul la înfiinţare pentru companiile aeriene de pe aeroporturi regionale. Comisia doreşte, de asemenea, să obţină opinii cu privire la Orientările UE din 1994 privind aeroporturile, care conţin norme cu privire la evaluarea ajutorului social şi de restructurare pentru companiile aeriene. Observaţiile pot fi transmise până la 7 iunie 2011. Având în vedere observaţiile primite, Comisia va decide dacă orientările trebuie să fie revizuite şi va organiza consultări, în continuare, înainte de adoptarea unor norme noi.
Sursa: IP/11/633, 24 mai 2011
Consultarea publică este disponibilă la adresa:
http://ec.europa.eu/competition/consultations/2011_aviation_guidelines/index_en.html
Versiunea neconfidențială a deciziilor va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va fi pusă la dispoziție în cazurile cu numerele următoare:
Aeroporturi regionale din România - SA.30931 (N 185/2010)
Aeroportul din Timișoara, Wizz Air și alte companii aeriene – SA.31662 (NN/2011)
pe site-ul internet al DG Concurență la Registrul ajutoarelor de stat, imediat după soluționarea eventualelor probleme legate de confidențialitate. Publicația State Aid Weekly e-News conține lista noilor decizii referitoare la ajutoarele de stat publicate pe internet și în Jurnalul Oficial.