Când se face ajustarea pentru anularea înregistrării în scopuri de T.V.A. de către organul fiscal? În  astfel de situații se face ajustarea stocurilor, serviciilor și activelor corporale sau necorporale achiziționate până în luna septembrie 2011?

În mod normal ar trebui să se facă în ultimul decont. Sigur că dacă se anulează codul de înregistrare în scop de T.V.A. pe motiv că persoana nu a depus decontul, mă îndoiesc că aceasta va depune un ultim decont în care să facă aceste ajustării. Pentru calculul unor eventuale majorări de întârziere se va ține cont de data la care trebuie depus acest ultim decont, după anularea înregistrării în scop de T.V.A.

În ceea ce privește persoanele cărora li se anulează codul de T.V.A. în baza art. 153, alin. 9 Cod fiscal pentru că nu au un comportament fiscal adecvat sau își suspendă activitatea la Registrul Comerțului, ajustările pe care aceste persoane trebuie să le facă nu cuprind niciun fel de excepții. Excepția privind ajustarea pentru bunurile cumpărate înainte de 30 septembrie 2011 se referă doar la persoanele care ies din evidența plătitorilor de T.V.A. pentru aplicarea regimului de scutire. Este deci vorba de contribuabilii corecți, care nu au depășit plafonul de scutire, sunt înregistrați în scop de T.V.A. și doresc să iasă din evidența plătitorilor de T.V.A. Și pentru ca statul român dorește să stimuleze ieșirea din evidență, a acordat această facilitate de a nu impune efectuarea ajustării respective.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here