19 Octombrie, 2019

Ai grijă unde şi cum faci grătare de 1 mai sau de Paşte – amenzile ajung până la 5000 de lei! Ce prevede Legea Picnicului?

Odată cu venirea primăverii, activităţile de picnic redevin o obişnuinţă a cetăţenilor. Însă trebuie avut în vedere faptul că legile nu ne permit să facem astfel de activităţi oriunde şi oricum.

Legea 54/2012 -supranumită şi “Legea Picnicului”- prevede amenzi drastice pentru desfăşurarea activităţilor de picnic în zonele neamenajate sau pentru nerespectarea regulilor în zonele special amenajate.

CUANTUMUL AMENZILOR

Cea mai mare amendă este pentru persoanele care fac focul în spaţii neamenajate sau care-l fac în spaţii amenajate, dar nu-l supraveghează în permanenţă: de la 2.000 la 5.000 de lei.

Pentru desfăşurarea activităţilor de picnic în zone neamenajate, amenda este de la 1.000 la 3.000 de lei.

De asemenea, persoanele care lasă gunoaie în urmă, strică spaţiile special amenajate, aruncă ţigări, chibrituri (sau alte obiecte aprinse) în alte locuri decât cele indicate sau care nu respectă ordinea publică şi bunele moravuri vor fi amendate cu sume cuprinse între 300 şi 3.000 de lei.

Alte amenzi:
• de la 100 la 500 de lei pentru distrugerea, modificarea, degradarea panourilor informative, a marcajelor, indicatoarelor, construcţiilor, împrejmuirilor din spaţiile special amenajate;

• de la 200 la 2.000 de lei pentru aruncarea deşeurilor în alte zone decât cele indicate;

• de la 100 la 500 de lei pentru nedepunerea selectivă a deşeurilor în containerele speciale;

• de la 100 la 200 de lei pentru nerespectarea orarelor zonelor de picnic, parcarea în zone neamenajate, satisfacerea necesităţilor fiziologice în zone neamenajate, folosirea produselor de igienă personală la o distanţă mai mică de 30m de cursurile de apă, spălarea vaselor în apele din vecinătate, vărsarea pe jos sau în apele din vecinătate a apei uzate rezultate în urma picnicului;

• de la 200 la 400 de lei pentru hrănirea animalelor sălbatice, îndepărtarea, rănirea sau distrugerea plantelor, animalelor, rocilor sau a altor elemente ale cadrului natural şi/sau construit; postarea de semne sau mesaje; nepăstrarea liniştii, deranjarea comunităţilor locale, a vieţii sălbatice sau a altor vizitatori.

CINE POATE DA AMENZI?

Conform Legii 54/2012, cei care pot constata contravenţii şi pot aplica sancţiuni sunt reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, autorităţile administraţiei publice locale şi personalul împuternicit al acestora, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române sau agenţii Poliţiei locale.

PLATA AMENZILOR

Amenzile pot fi plătite (jumătate din suma minimă prevăzută) pe loc sau în maximum 48 de ore de la data întocmirii procesului verbal (ori de la data comunicării acestuia). Pentru depăşirea acestui termen, amenzile se achită integral.

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  andu
  iulie 5 2014

  e bine ca sunt obligati sa faca gratare in spatii amenajate intrucat, meltenii nu fac numai mizerie ci si mult zgomot. nu mi-ar place ca meltenii sa fac gratar la mine in curte, iar plozii si invitatii lor sa-mi urle sub geamuri :)

 • Răspunde
  gina elena
  iulie 4 2015

  nu am reusit sa vad legea picnicului dar am oexperienta care ma nemultumeste; m-am cazat in Bucuresti la Casa DE PIATRA,nu functiona restaorantul si am fost indrumati la cel mai apropiat loc pt o cina la Casa pustnicului, totul ok,am trecut printr-o zona pt picnic,ok,indicator la intrarea in acea zona ca se platesc 10 lei pt curatenia zonei,ok am zis bravo! pan a doua zi cand iarasi am vrut sa mergem la restaurantul PUSTNICULUI SI am fost taxati cu 10 lei de masina chiar daca nu aveam de gand sa stam la picnic sau in zona, ci doar sa ajungem la restaorant sa luam copiilor ceva de mancare,zona era ff aglomerata tipul cu taxa nu mai dadea chitante, vai de el saracu ce de bani aduna!!!!

Scrie un comentariu