Creşterea economică de anul trecut, de 2,5%, a fost susţinută în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Produsul Intern Brut estimat pentru 2011 a fost de 578,551 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 2,5% faţă de anul 2010.

Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din agricultură, silvicultură şi pescuit (+11,3%), industrie (+5,0%) şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (4,8%). Creşteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au înregistrat în construcţii (+2,7%), urmate de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,2%)”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică, citat de Mediafax.

Potrivit INS, cererea internă a crescut cu 3,1 procente, comparativ cu anul 2010.

De asemenea, reducerea cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-3,5%) a fost compensată de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodăriilor populaţiei (+1,4%), astfel încât consumul final total a fost constant.

În acelaşi timp, formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 6,3 puncte procentuale.

Referitor la Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al patrulea, serie brută, acesta a fost de 183,943 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 1,9% faţă de trimestrul IV 2010.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut, în continuare, evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+5,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+4%).  Ca serie ajustată sezonier PIB estimat pentru trimestrul IV 2011 a fost de 148,882 miliarde lei preţuri curente, în scădere în termeni reali cu 0,2% faţă de trimestrul III 2011.

Fondul Monetar Internaţional prognoza în 2011 o creştere economică pentru România de 1,5%, dar după misiunea de la începutul acestui an şi-a revizuit în urcare estimarea, la peste 2%.  Pentru acest an, FMI şi Comisia Europeană estimează un avans economic de 1,5-2%, în timp ce bugetul este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%.

Surse: incont.ro, mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here