Ministerul Agriculturii a anunțat că a fost publicat ghidul solicitantului pentru schema de ajutor de stat, prin care agricultorii pot obține fonduri pentru producerea de energie regenerabilă. Condițiile și detaliile pentru accesarea acestei scheme au fost publicate pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Fermierii și procesatorii din sectorul agricol pot solicita subvenții pentru dezvoltarea de capacități noi de producere a energiei electrice din surse solare sau eoliene (sub 1 MW inclusiv şi peste 1 MW). Aceste proiecte pot fi depuse pentru locații de consum diferite, cu o valoare maximă de 20 de milioanee de euro/beneficiar.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare este programată să înceapă pe 9 noiembrie 2023 și să se încheie pe 23 noiembrie 2023. Alocarea totală estimată pentru perioada 2023 – 2028 a schemei de ajutor de stat este de 500 de milioane de euro. Bugetul anual mediu al schemei nu va depăși 150 de milioane de euro pe sesiune.

Pentru sesiunea din 2023, alocarea de 150 de milioane de euro este împărțită în două categorii: 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1 MW (energie eoliană și solară) și 50 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mari de 1 MW (energie eoliană și solară).

Această măsură se adresează întreprinderilor de diferite dimensiuni din sectorul agricol și din industria alimentară, inclusiv persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale, precum și cooperativelor agricole și societăților cooperative agricole care dețin active de producție și procesare a produselor agroalimentare. Nu în ultimul rând, po beneficia de fonduri și organizaţiile/federaţiile de organizaţii din domeniul îmbunătăţirilor funciare (OUAI/FOUAI).

Această inițiativă urmărește să stimuleze producția de energie verde în agricultură și să ofere sprijin financiar fermierilor și procesatorilor care se angajează în producția de energie regenerabilă din surse solare sau eoliene.

 

Vezi aici Planul naţional integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice

Vezi aici alte articole despre energie regenerabilă

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here