Agresiunile împotriva paznicilor și controlorilor vor fi pedepsite în baza Codului penal, dacă o recentă inițiativă legislativă depusă la Senat în acest sens de mai mulți parlamentari de la PMP va fi adoptată.

Proiectul legislativ de modificare a Codului penal este justificat de faptul că persoanele care se ocupă de paza obiectivelor, bunurilor și valorilor – cum sunt paznicii, gărzile de corp, însoțitorii de valori, controlorii de acces, portarii și agenții de pază – sunt supuși acelorași riscuri profesionale ca și cele ale angajaților din sistemul de ordine și liniște publică (polițiști, jandarmi, poliție locală):

“Prin activitatea specifică, viața, sănătatea și integritatea fizică și psihică a acestor persoane sunt supuse unui risc major, după cum rezultă din statisticile referitoare la evidența victimelor și persoanelor vătămate”, mai arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Mai mult, angajații personalului de pază sunt supuşi prevederilor Codului penal dacă își încalcă atribuțiunile de serviciu, dar nu sunt tratați în mod identic atunci când este vorba de agresiuni la adresa lor.

Inițiatorii consideră că deși paznicii nu sunt considerați funcționari publici în accepțiunea art. 175 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, activitatea acestora poate fi supusă controlului și supravegherii autorităților publice, iar serviciul pe care îl desfășoară poate fi asimilat serviciului public.

Art. 257 – După alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

“(5) Dispozițiile alin. (1) și (2) se aplică și faptelor săvârșite împotriva personalului cu atribuții de pază, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, angajat al societăților specializate de pază și protecție care funcționează în baza art. 20 din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.”

Proiectul legislativ va fi spus votului Senatului, apoi va fi dezbătut în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, forul legislativ care va da votul final.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here