Fiecare agenție de turism va răspunde pentru pachetele de servicii oferite turiștilor și va avea garanții clare în caz de insolvență sau dificultate financiar, conform unui proiect legislativ inițiat de guvern și adoptat de Senat.

Ordonanța de Guvern care modifică OG nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice este trimisă comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, pentru rapoarte, apoi va intra la votul final.

Actul normativ al Guvernului dă posibilitatea fiecărei agenții de turism de a oferi servicii clienților fie în calitate de organizator, fie în calitate de intermediar al unei agenții organizatoare, prin contracte clare, fără a se mai apela la agențiile de turism de tip tour-operator. Guvernul face referire, în expunerea de motive, la recentele cazuri mediatizate, în care agențiile de turism intrate în insolvență sau ai căror patroni au avut dificultăți financiare au lăsat pe drumuri mii de clienți care achitaseră deja serviciile.

Răspunderea agenției de turism va fi reprezentată de scrisorile de garanție bancară, polițe de asigurare, trimise și avizate de ministerul Turismului și ASF. Informațiile pe care agenția trebuie să le trimită ministerului vor face referire la:

  • Capitalul social/ subscris/vărsat
  • Pierderi/profit
  • Volum vânzări
  • Existența și recunoașterea reciprocă a raporturilor contractuale dintre agenția de turism și prestatorul de servicii (hotel, transportator, etc)
  • Informații reale privind suspendarea/reluarea activității agenției
Guvernul va face controale, prin Corpul de control al ministerului Turismului și ANPC, pentru a sancționa încălcarea noilor prevederi, pentru care amenzile se măresc considerabil.

Art. 32
  • (1) Contravențiile prevăzute la art. 31 se sancționează cu 5 până la 10 puncte-amendă. Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată.
După adoptarea inițiativei, ministerul Turismului va publica Normele de aplicare și cerințele documentelor care vor fi cerute agențiilor pentru garanții.

Ai nevoie de Ordonanța nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here