În cadrul şedinţelor ce vor avea loc săptămâna aceasta (18-22 martie 2013), în Parlamentul European, vor fi discutate aspecte referitoare la bugetul UE, drepturile pasagerilor, şomajul în rândul tinerilor şi înregistrarea autovehiculelor.

* Luni și marți (18-19 martie)

– comisia pentru control bugetar votează luni și marți o recomandare privind acordarea sau neacordarea descărcării de gestiune pentru bugetele 2011 mai multor instituții și agenții, printre care Comisia Europeană, Parlamentul European și Serviciul European de Acțiune Externă.

– intensificarea competiției între serviciile la sol în aeroporturile europene va fi subiectul unui vot marți, în cadrul comisiei parlamentare pentru transport. În aceeași zi, deputaţii europeni vor dezbate posibile noi reguli pentru timpul de lucru al piloților și schimbările propuse la drepturile pasagerilor care călătoresc cu avionul.

– comisia pentru afaceri constituționale votează tot marți reguli privind înregistrarea și finanțarea partidelor politice europene.

* Miercuri (20 martie)

– liderii grupurilor politice de la Parlamentul European vor dezbate rezultatele summit-ului din 14-15 martie cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy și președintele Comisiei Europene,  José Manuel Barroso, concentrându-se pe politicile economice și sociale și negocierile viitoare dintre Parlament și Consiliu privind cadrul bugetar pe termen lung. Conferința președinților este deschisă tuturor deputaţilor europeni.

– deputaţii europeni încep activitatea asupra unor rapoarte noi, cu audieri publice în comisii, privind abordarea șomajului în rândul tinerilor, în comisia pentru ocuparea forței de muncă, gestionarea frontierelor în spațiul Schengen, în comisia pentru libertăți civile și înregistrarea autovehiculelor în alt stat membru, în comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor.

* Joi (21 martie)

Jeroen Dijsselbloem va face prima sa vizită la Parlamentul European în calitate de președinte al Eurogrupului, în cadrul comisiei pentru afaceri economice și monetare. Ministrul de finanțe olandez a fost numit pe acest post în ianuarie.

– un raport privind pensiile adecvate, sigure și durabile în contextul îmbătrânirii populației în UE și al crizei actuale va fi votat în comisia pentru ocuparea forței de muncă. Acesta mai cere coordonarea sistemelor naționale de pensii pentru ca muncitorii să își poată păstra drepturile și dacă se mută în alt stat membru.

– rapoartele privind progresul făcut de Bosnia și Herțegovina și Turcia în 2012 către aderarea la UE vor fi votate în comisia pentru afaceri externe.

– comisia pentru industrie, cercetare și energie va vota un acord cu Consiliul privind necesitatea rapoartelor de risc și planurilor de reacție în caz de urgență înaintea obținerii licenței de operare a platformelor de exploatare a petrolului și gazului pe mare.

Sursa: Parlamentul European

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here