Camera Deputaților a adoptat definitiv proiectul de lege care elimină aplicarea ștampilei de pe actele de stare civilă, contracte sau alte documente oficiale pentru instituțiile publice.

Încă din anul 2017 a fost aplicată această măsură pentru entitățile private, iar acum măsura a fost extinsă și la autorități. Rămân, ca excepție, instituțiile care au prevăzut în mod special, într-o lege anume, să folosească ștampila.

Inițiatorii legii au susținut că ștampila nu mai reprezintă în ziua de azi un garant al veridicității, astfel că și în Uniunea Europeană nu mai este obligatorie folosirea ei, de către autorități, în relația cu cetățenii.

Proiectul adoptat modifică OG nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, extinzând prevederile referitoare la eliminarea obligației de a folosi ștampila, și în cazul instituțiilor bugetare , mai exact “persoane juridice de drept public”:

  • pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile ori autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice;
  • pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea.

O.G. nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, art. V, alin. (1) va avea următorul cuprins:

“(1) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitățile fără personalitate juridică, precum și persoanele juridice de drept public, nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile ori autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice.”

Prevederile nu se vor aplica, însă, instituţiilor sau autorităţilor publice cărora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special, li se impune expres folosirea ștampilelor – emitenții unor acte normative de rangul legii – lege, ordonanță a Guvernului, ordonanță de urgență a Guvernului.

Proiectul a fost anterior adoptat și de Senat, prima cameră decizională, astfel că acum va intra în vigoare imediat după promulgarea sa de către președintele țării.

Ai nevoie de O.G. nr. 17/2015? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here