În anul 2014 s-au adus modificări, printre altele, şi la Normele Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Printre modificările intrate în vigoare la data de 20 martie 2014, prin HG nr. 119/2014, care modifică Normele de aplicare a Legii nr. 76/2002, se numără şi modificarea modelului de adeverinţă eliberată de angajator pentru stabilirea stagiului de cotizare în ceea ce priveşte contribuţia la şomaj.
Este vorba de anexa nr. 26 la Normele metodologice, care acum a devenit anexa nr. 11.

adevsma_nou
Noul model poate fi consultat AICI.
Printre diferenţele între anexa nr. 11 şi anexa nr. 26 menţionez:
1. Situaţia concretă a veniturilor înregistrare de persoana care primeşte această adeverinţă, situaţie redată sub forma tabelului cu veniturile înregistrate în ultimele luni, este diferită în anexa nr. 11. Pe lângă informaţiile legate de lună, an, baza de calcul, suma reprezentând contribuţia individuală şi cea datorată de angajator, s-a păstrat câmpul cu numărul de înregistrare a declaraţiei lunare validată şi s-a introdus un nou câmp care solicită natura veniturilor din care este constituită baza de calcul. În Legea nr. 76/2002, actualizată, se precizează în ce situaţii trebuie să se regăsească categoriile de persoane care beneficiază de  indemnizaţie de şomaj şi, implicit, de aici se deduce natura veniturilor din care este constituită baza de calcul.
2. Posibilitatea ca angajatorul să aducă la cunoştinţă Agenţiei de şomaj că a beneficiat conform legii de perioade în care a fost scutit de la plata contribuţiei la şomaj, în directă legătură cu faptul că acele posibile perioade constituie stagiu de cotizare conform art. 34 alin. 2 din Legea nr. 76/2002.
3. Anexa nr. 11 ţine să facă trimitere la art. 17 alin. 1) lit. k) din Legea nr. 76/2002, care oferă detalii despre faptul că beneficiarul indemnizaţiei de şomaj poate fi persoana căreia i-a încetat activitatea desfăşurată exclusiv în baza unui raport juridic, în considerarea căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia individuală de asigurări pentru şomaj. Informaţiile cerute despre acest tip de relaţie contractuală sunt legate de numărul şi data actului în baza căruia s-a stabilit raportul juridic, precum şi data încetării şi eventualele perioade în care raportul juridic a fost suspendat.
Din punct de vedere al modificărilor aduse în ultima perioadă legii şomajului, adeverinţa de şomaj cerea să fie actualizată, în conformitate cu situaţiile concrete cu care o persoană se poate întâlni în practică.
————————————(P)————————————

Lege5
 vă oferă posibilitatea – prin funcţia “Urmărire modificări” – de a vedea rapid ce acte normative se modifică. Pe lângă lista documentelor mai importante care vor suferi modificări, aveţi la dispoziţie şi lista cu documentele favorite (alese personal de fiecare utilizator).

De asemenea, în Lege5 există şi posibilitatea de a evidenţia modificările la nivel de paragraf.

Aflaţi mai multe despre Lege5 de AICI.

urm_mod_fl

Foto articol: Stock Vault

comentarii

1 COMENTARIU

 1. buna ziua!
  am lucrat timp de 5 ani la o societate care a dat faliment. dupa cum se stie, anexa nr.26, arata plata efectuata la bugetul asigurarilor de somaj. fiind in faliment, societatea respectiva mi-a inmanat o anexa nr 26 dar in care nu se specifica contributia lunara efectuata la bugetul de asigurari. singurul lucru pe care il specifica este faptul ca societatea nu inregistreaza debite la bugetul asigurarilor de somaj.
  as vrea sa stiu daca noile modificari ale adeverintei de somaj iau in calcul o astfel de anexa, care nu arata cat am contribuit la buget.
  acum cativa ani am fost in somaj. functionara de la birou nu mi-a luat in calcul aceasta anexa fara specificatii si drept urmare mi s-a calculat somajul fara cei 5 ani lucrati la societatea care a dat faliment. ulterior am facut rost, de la serviciul de finante publice, de cotizatiile lunare efectuate in perioada respectiva.
  desi acele acte au pe ele stampile ale unei institutii publice, functionara de la biroul de somaj s-a uitat 1-2 secunde la ele dupa care pur si simplu mi le-a aruncat spunand ca nu au nicio valoare.
  daca aceste acte oficiale nu au valoare, eu cum justifica faptul ca am contribuit la bugetul de somaj?
  societatea la care am lucrat nu mai are niciun functionar. am vorbit cu un executor care mi-a spus ca singurul lucru pe care pot sa-l faca este sa-mi dea o adverinta in care sa se specifice doar faptul ca societatea nu inregistreaza debite la buget.
  acest lucru imi influenteaza si calcularea pensiei?
  va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here