Ministerul Afacerilor Interne a publicat modelul adeverinței pe care angajatorii, indiferent că vorbim de instituții publice sau firme private, trebuie să o elibereze salariaților pentru ca aceștia să se poată deplasa la muncă. Formularul conține domeniul și locul de desfășurare a activității, traseul deplasării și mijlocul de deplasare.

Adeverința este necesară, deocamdată, doar persoanelor care sunt nevoite să iasă din casă pentru a merge la locul de muncă în intervalul orar 22-06.

Iată modelul Adeverinta – angajator

De asemenea, MAI a publicat și modelul declarației pe propria răspundere  de care e nevoie pentru toate persoanele fizice care sunt nevoite să iasă din casă în același interval orar, 22-06, pentru urgențe, cumpărături sau alte motive exceptat de la regulile de izolare la domiciliu, conform Ordonanței militare nr. 2/2020, adoptată pe 21 martie 2020.

Adeverința de serviciu trebuie trebuie completată și prezentată autorităților, dacă acestea o vor cere. Pentru deplasările din timpul zilei, către locul de muncă și către casă, NU este necesară această adeverință.

Iată ce prevede Ordonanța militară nr. 2/2020 privind condițiile în care românii pot ieși din case:

Art. 4. – În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodarie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
  2. b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistența medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 5. – (1) In intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței / gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprinda nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României”.

 

Descarca de aici model adeverinta COVID19

Descarca de aici model declaratie pe proprie raspundere COVID19

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este un instrument indispensabil în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României şi noilor modificărilor legislative. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here