Monitorul Oficial nr. 0169 din 02 martie 2020
OMFP nr. 1615 din 19 Februarie 2020
Ordin privind indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual

Prezentul act normativ se adresează plătitorilor de impozit pe profit, ce plătesc impozitul pe profit prin rate anticipate egale.

Aceste categorii de plătitori de impozit pe profit sunt:

  • Instituțiile financiare obligate să aplice acest sistem de plată prin efectul legii;
  • Alți operatori economici plătitori de impozit pe profit, ce au optat pentru acest sistem de plată.

Impozitul pe profit, când se utilizează acest sistem de plată, are ca bază de calcul impozitul pe profit al anului anterior, ce se actualizează cu indicele prețurilor de consum, determinat la zi, față de exercițiul fiscal anterior.

Acest indice al prețurilor de consum se aprobă anual prin Ordin al Ministrului finanțelor publice.

Pentru anul 2020, indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate de impozit pe profit este de 103,1%.

Acei plătitori de impozit pe profit care în momentul actual determină impozitul pe profit în sistem real, pot opta la utilizarea sistemului de plăți anticipate egale, până pe data de 31 ianuarie din anul următor.

Opțiunea se face prin depunerea formularului 012 – Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit.

Notă: nu toți operatorii economici plătitori de impozit pe profit au această posibilitate.

Nu pot opta societățile ce în anul precedent au fost microîntreprinderi, societățile nou înființate, societățile ce în anul anterior au înregistrat pierdere fiscală etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here