Un număr de 24 de agenţi economici nu au îndeplinit cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi pentru anul 2011, conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale de  Reglementare în domeniul Energiei, arată Capital.ro.

Cele mai multe certificate verzi neachiziţionate s-au înregistrat în cazul societăţilor Petprod – 16.705 certificate neachiziţionate, Euro-Pec – 3.503, Romenergo – 1.383, Amurco – 977, Agrana România – 700 şi Viromet – 583.

Certificatul Verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică, produs din surse regenerabile de energie.

Sursele regenerabile eligibile să participe în sistemul de tranzacţionare a Certificatelor Verzi sunt energie hidro utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, energie eoliană, energie solară, energie geotermală şi gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deşeurilor şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate.

Cota anuală obligatorie pentru 2012 este de 8,3% din energia electrică furnizată de fiecare furnizor consumatorilor finali.

Nivelul ţintelor naţionale privind ponderea de energie electrică în consumul final de energie electrică în perspectiva anilor 2015 şi 2020 este de 35% şi, respectiv, 38%.

Sursa: Capital.ro

—————————-

Articol iniţial:

Guvernul a aprobat, în luna octombrie 2011, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008  pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. 

Ce este sistemul de certificate verzi ? 

Sistemul de certificate verzi este un mecanism de piaţă care va încuraja investiţiile în sursele regenerabile de energie în România. Astfel, ţara noastră va trebui să atingă până în anul 2020 ţintele privind energia regenerabilă, fără a distorsiona piaţa.

 Ce presupune actul normativ aprobat de Guvern ? 

Sistemul de promovare instituit prin legea nr. 220/2008 constă în acordarea de certificate verzi producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, care sunt vândute mai apoi către furnizorii consumatori finali de energie electrică din România. Furnizorii sunt obligaţi să cumpere anual un număr de certificate verzi calculat în funcţie de cota stabilită de ANRE aplicată la energia electrică furnizată. Tranzacţionarea certificatelor verzi se face pe o piaţă distinctă de piaţa de energie electrică. Preţul minim şi cel maxim al unui certificat verde sunt stabilite de lege între 27 şi 55 de euro.

Potrivit estimărilor ANRE, impactul noilor reglementări asupra facturii consumatorilor casnici va fi de 2,5%: în momentul de faţă, factura medie la un consumator casnic este în jur a 50 de lei; deci, majorarea aceasta de 2,5% pe care o implică schema de certificate verzi înseamnă 1,25 lei în factura unui consumator casnic.

Unul dintre cele mai importante efecte al acestei ordonanţe de urgenţă este că în următorii ani se estimează investiţii directe de 4-5 miliarde euro în energia regenerabilă din România. 

Sursa: Guvernul României

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here