Actul normativ analizat astăzi introduce o măsură în premieră pentru România, respectiv organizarea unei loterii la care participă bonurile fiscale deținute de persoane fizice rezidente și nerezidente, ce atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României.

În urma unei extrageri aleatoare, persoana fizică deținătoare a bonului fiscal declarat câștigător va fi premiată.

Ordonanţa Guvernului nr. 10/2015 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial nr. 81/2015 şi instituie procedura generală de participare la această loterie, din care extragem principalele aspecte considerate relevante în analiza noastră.

Participare şi extrageri

Pot participa la această loterie, bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii. Extragerile se realizează în prima duminică de după data de 15 a fiecărei luni pentru luna anterioară.

Loteria bonurilor fiscale poate fi organizată și ocazional, cu ocazia sărbătorilor legale, în situația în care în două luni consecutive nu există câștigători sau în alte situații stabilite prin Ordin al Ministrului Finanțelor Publice.

Extragerile bonurilor fiscale câștigătoare se organizează de Compania Națională Loteria Română și sunt publice. Acestea se efectuează sub supravegherea unui reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, unui reprezentant al ANAF și a unui reprezentant al Loteriei Române.

Rezultatul extragerii se consemnează într-un proces verbal, ce se va afișa în termen de 24 ore de la comunicare, pe site-ul ANAF pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile.

Revendicarea premiilor de către persoanele ale căror bonuri fiscale au fost declarate câștigătoare se face în termen de maxim 30 de zile de la data extragerii, sub sancțiunea decăderii în cazul depășirii acestui termen.

Pentru persoanele fizice, sumele câștigate sunt asimilate veniturilor din premii, conform art. 75 din Codul fiscal.

Plata premiilor se face de către Ministerul Finanțelor Publice în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.

Pentru anul 2015, prima extragere lunară va avea loc în luna iulie 2015, iar până în data de 30 martie 2015, Ministerul Finanțelor Publice va emite instrucțiuni de aplicare prin ordin.

Cum se declară un bon fiscal câștigător?

Loteria constă în extragerea a două numere aleatoare în care primul număr este valoarea bonului declarat căștigător, iar al doilea ziua calendaristică emiterii bonului.

Un bon este considerat câștigător când:

 • a fost emis de o casă de marcat fiscală;
 • conține toate elementele minime obligatorii;
 • are valoarea extrasă la loterie;
 • a fost emis în ziua extrasă la loterie.

Obligaţia înmânării bonului fiscal

Ordonanța aduce și o modificare discutabilă privind procedura de a utiliza casele de marcat fiscale instituite de OUG nr. 28/1999 privind casele de marcat fiscale, cu modificări ulterioare.

Potrivit noii reglementări introduse de OG nr. 10/2015, în cazul în care un operator economic are obligația să emită un bon fiscal conform reglementărilor în materia caselor de marcat fiscale, dar refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal către client, acesta are dreptul să beneficieze de bunul achiziționat fără să plătească contravaloarea acestuia.

Operatorii economici vor afișa vizibil obligația clientului de a solicita bonul fiscal și dreptul acestuia de a nu plăti produsul/serviciul dacă nu i se eliberează bonul fiscal.

Face excepție situația în care se defectează casa de marcat fiscală, iar vânzările se consemnează într-un Registru special.

Această măsură este în opinia noastră una eronată, ce încalcă dreptul de proprietate al operatorului economic. Indiferent de scopul corect al ordonanței de combatere a evaziunii fiscale, nu se poate dispune de proprietatea de drept a operatorului economic.

În plus, sunt deja prea multe sancțiuni acordate pentru aceeași faptă și amintim că pentru vânzările efectuate fără a se utiliza casa de marcat fiscală, când legea impune, sancțiunea este amenda, confiscarea sumelor constatate în plus față de registrul casei de marcat fiscale și închiderea activității operatorului economic pentru o perioadă de 1 – 3 luni, sancțiuni aplicate cumulativ.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

1 COMENTARIU

 1. De ce a apartut aceasta parodie de lege si ce vizeaza ea?
  Urmareste sa inchida cercul vicios in care se produc bani negri pentru buzunarele lor?.
  Nu vad o luare de pozitie asupa falsei propagande pe care o face statul lasind la mina Loteriei Nationale un lucru pe care nu vrea sa il inchida “Bani Negri”.
  Solutia este simpla toata lumea plateste 24% pe tot ceea cea ce cumpara. Deci simplu la finele anului nu ai cum sa justifici ce ai facut cu bani (bonuri, facturi, chitante,extras de cont) pina la limita a 90% din venituri (FF1, FF2) bagi mina in buzunar si platesti 24% statului la 90% din veniturile declarate.
  Deci e la latitudinea fiecaruia dintre noi daca vrem sau nu sa ne supunem 10% este mult pentru ca 1 leu de la 4-5mil de oameni / zi pus in circulatie fara acte sunt multi bani negri si mai sunt 4-5mil de pensionari care iar pun cite cel putin 1 leu / zi deci aprox 2mil euro / zi bani negri care sunt pusi in circulatie de catre populatie. Daca toti ar cere chitanta, bon fisca, factura samd… probabil ca nu ar mai fi nevoie de loteria nationala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here