Activităti turistice aferente sezonului turistic estival 2022. Măsuri de eficientizare

Redacţia
03 mai 2022 3 min read
Ordonanţa de urgenţă nr. 56/2022 privind unele măsuri de eficientizare a activităţii turistice aferente sezonului turistic estival 2022 pe litoralul românesc al Mării Negre este în vigoare de la 29 aprilie 2022.

Ordonanţa de urgenţă nr. 56/2022 privind unele măsuri de eficientizare a activităţii turistice aferente sezonului turistic estival 2022 pe litoralul românesc al Mării Negre este în vigoare de la 29 aprilie 2022.

Pentru sezonul turistic estival 2022 pe litoralul românesc al Mării Negre, prin derogare de la prevederile art. 333 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, suprafeţele de plajă nou-create, ca urmare a implementării proiectului "Reducerea eroziunii costiere", suprafeţe ce nu sunt închiriate, pot fi atribuite direct operatorilor economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafeţe, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, inclusiv ziua intrării în vigoare şi a 15-a zi, operatorii economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a suprafeţelor prevăzute pot transmite Administraţiei Naţionale "Apele Române", prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, o adresă, prin care solicită încheierea unui act adiţional, în vederea utilizării suprafeţei de plajă nou-create.

Netransmiterea adresei în termenul prevăzut atrage decăderea acestora din dreptul de a beneficia de aplicarea acestor prevederi.

Administraţia Naţională "Apele Române", prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, după înregistrarea adresei, prin care solicită încheierea unui act adiţional, în vederea utilizării suprafeţei de plajă nou-create, este obligată să iniţieze demersurile de încheiere a actelor adiţionale.

Adresa menţionată va cuprinde în mod obligatoriu următoarele elemente:

  • denumirea utilizatorului de plajă;
  • denumirea sectorului de plajă;
  • numărul de contract aflat în derulare;
  • solicitarea cu privire la încheierea unui act adiţional la contractul de închiriere, în vederea utilizării suprafeţei de plajă nou-create.

Adresele vor fi depuse prin poştă, e-mail, fax sau înregistrate direct la sediul Administraţiei Naţionale "Apele Române" - Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Actele adiţionale se încheie în termen de cel mult 20 de zile de la expirarea termenului de 15 zile şi prevăd în mod obligatoriu suprafaţa de plajă nou-creată, valoarea chiriei aferente acestei suprafeţe şi durata de valabilitate a acestuia, fără a depăşi perioada sezonului estival 2022.

Sumelor percepute din închirierea acestor suprafeţe de plajă li se aplică prevederile art. 2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 183/2020. Astfel, Administraţia Naţională "Apele Române" are dreptul să reţină o cotă-parte de 50% din sumele percepute din închirierea acestor bunuri, iar diferenţa de 50% se face venit la bugetul de stat.

Datele de identificare ale suprafeţelor de plajă nou-create supuse atribuirii directe, precum şi valoarea chiriei acestor suprafeţe la care se pot încheia actele adiţionale sunt prevăzute AICI. 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo