Mai multe discuţii recente au readus în atenţie cadrul legal în care poate fi folosită munca ocazională a zilierilor. Activitatea este reglementată prin Legea nr. 52/2011, republicată (r1) în Monitorul oficial nr. 947/2015.
Legea a suferit mai multe modificări aduse prin:
- Legea nr. 18/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011, precum şi pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2014 privind modificarea şi completarea Legii nr. 18/2014;
- Legea nr. 254/2015 pentru aprobarea, cu noi modificări, a O.U.G. nr. 36/2014. Prin această din urmă lege s-a dispus republicarea actului normativ de bază.
Limitări privind activitatea cu zilieri
Zilierul, cetăţean român sau străin, poate desfăşura activităţi necalificate cu caracter ocazional, contra unei remuneraţii, pentru un beneficiar - persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială.
Instituţiile publice la care pot fi angajaţi zilieri sunt limitate, ca domenii de activitate şi profil. Iată câteva dintre acestea:
- serviciilor de gospodărire comunală gestionate direct de consiliile locale şi a grădinilor botanice din subordinea universităţilor, pentru activităţile prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. l), m) şi o) din lege;
- unităţile din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului pentru domeniile prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. p)-s);
- Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa, a Institutului de Stat pentru Testarea Soiurilor aflat în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene, pentru domeniile prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. a)-c);
- instituţiile publice autorizate să efectueze cercetări arheologice, respectiv universităţi, institute de cercetare, instituţii cu profil muzeal, pentru domeniul prevăzut la art. 11 alin. (1) lit. k) din lege.
Domeniile în care poate fi prestată munca necalificată cu caracter ocazional sunt de asemenea limitate prin art. 11 din lege, astfel cum le puteţi consulta în continuare:
Art. 11
"(1) Munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii prevăzute în Clasificarea activităţilor din economia naţională, actualizată:
a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe - diviziunea 01;
b) silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere - diviziunea 02;
c) pescuit şi acvacultură - diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase - clasa 3821 şi clasa 3811;
e) recuperarea materialelor - grupa 383;
f) comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii - grupa 462;
g) activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor - grupa 823;
h) publicitate - grupa 731;
i) activităţi de interpretare artistică - spectacole - clasa 9001, activităţi-suport pentru interpretarea artistică - spectacole - clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole - clasa 9004;
j) activităţi de cercetare-dezvoltare în biotehnologie - clasa 7211, activităţi de cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie - clasa 7219;
k) activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste - clasa 7220 (săpături arheologice);
l) activităţi de întreţinere peisagistică - plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare - clasa 8130;
m) creşterea materialului săditor - creşterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operaţiuni de îngrijire/curăţare a pomilor, activităţi ale pepinierelor, cu excepţia celor pentru arbori de pădure - clasa 0130;
n) activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale - clasa 9140;
o) creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale - clasa 0149;
p) hoteluri şi alte facilităţi de cazare - diviziunea 55; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată - clasa 5520 - tabere de copii (organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unităţile din subordinea acestuia);
q) facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată - clasa 5520 - cabane;
r) activităţi ale bazelor sportive - clasa 9311;
s) activităţi ale cluburilor sportive - clasa 9312;
ş) activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621. "
Restricţii legate de vârstă. O persoană poate desfăşura activităţi ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani. Prin excepţie, minorii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani pot desfăşura activitate ca zilieri numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali. Lucrătorii minori, respectiv minorii în vârstă de cel puţin 15 ani şi de cel mult 18 ani desfăşoară, ca zilieri, numai activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie, şi nu le este periclitată starea de sănătate.
Regimul special al raporturilor de muncă
Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, legea reglementează modul în care zilierii pot desfăşura activităţi necalificate cu caracter ocazional, sub forma raporturilor de muncă. Reţinem aici:
• Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.
• Durata activităţii ocazionale este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă şi nu poate depăşi 12 ore. Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopţii. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă. Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Obligaţiile beneficiarului:
• Beneficiarul este obligate să înfiinţeze Registrul de evidenţă a zilierilor pe care îl completează înainte de începerea activităţii. Registrele de evidenţă a zilierilor se păstrează la sediul beneficiarului şi/sau la punctele de lucru, după caz. Beneficiarul are obligaţia să înregistreze, în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care exercită activităţi cu caracter ocazional. Registrul se întocmeşte zilnic, exceptând perioadele în care nu se apelează la serviciile zilierilor. Beneficiarul este obligate să înainteze lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul teritorial de muncă unde îşi are sediul, un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă. Transmiterea extrasului se poate face şi pe suport electronic, după caz.
• Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remuneraţie al cărei cuantum se stabileşte prin negociere directă între părţi. Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier şi beneficiar. Dovada plăţii remuneraţiei se face prin semnătura zilierului în Registru.
• Plata remuneraţiei se face prin orice mijloc de plată admis de lege, la sfârşitul fiecărei zile; plata remuneraţiei se poate realiza cel mai târziu la sfârşitul săptămânii sau al perioadei de desfăşurare a activităţii, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier şi beneficiar. ATENŢIE! Încălcarea dispoziţiei constând în lipsa acordului pe care zilierul şi beneficiarul trebuie să-l exprime în scris pentru ca plata remuneraţiei să se realizeze cel mai târziu la sfârşitul săptămânii sau al perioadei de desfăşurare a activităţii, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei.
• Plata impozitului pe venit, de 16% calculat la remuneraţia brută, datorat pentru activitatea prestată de zilier este în sarcina beneficiarului.
Documentar
Prin Ordinul nr. 831/2015 al ministrului muncii au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Ordinul este în vigoare din 3 iunie 2015, data publicării în Monitorul Oficial nr. 385/2015.
Ai nevoie de Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!
