Ordinul nr. 3139/2023 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru acordarea de finanţare suplimentară în vederea restaurării monumentelor istorice finanţate în cadrul Programului RO-CULTURA este în vigoare de la 13 iulie 2023.

În accepţiunea prezentei scheme de ajutor de stat, toţi beneficiarii eligibili sunt consideraţi întreprinderi. Întreprinderile în dificultate nu sunt eligibile în cadrul prezentei scheme de ajutor de stat. Întreprinderile care nu se aflau în dificultate la 31 decembrie 2019, dar care au intrat ulterior în dificultate ca urmare a pandemiei de COVID-19, respectiv în perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2021, pot beneficia de prevederile prezentei scheme.

Întreprinderile sunt considerate în dificultate dacă se află în cel puţin una din situaţiile următoare, la data acordării ajutorului de stat, respectiv a finanţării suplimentare:

a) întreprinderea face obiectul unei proceduri colective de insolvenţă sau îndeplineşte criteriile prevăzute în dreptul intern pentru ca o procedură colectivă de insolvenţă să fie deschisă la cererea creditorilor săi;

b) întreprinderea a primit ajutor pentru salvare şi nu a rambursat încă împrumutul sau nu a încetat garanţia sau a primit ajutoare pentru restructurare şi face încă obiectul unui plan de restructurare.

În acest sens, beneficiarii eligibili vor completa Declaraţia pe propria răspundere cu privire la neîncadrarea în categoria „întreprindere în dificultate”, anexa nr. 1 la prezenta schemă.

Beneficiarii eligibili ai ajutorului de stat sunt promotorii de proiecte.

Prefinanţarea se poate acorda în una sau mai multe tranşe. Însă pentru entităţile de drept privat, un sold final în cuantum de 10% din valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil acordat în cadrul proiectului (valoarea cuprinsă în contractul de finanţare semnat în cadrul apelului de proiecte finanţat prin schema anterioară/de bază, cumulată cu valoarea finanţării suplimentare aprobate în cadrul apelului restrictiv de proiecte) se va plăti după aprobarea raportului final însoţit de documente justificative.

Modalitatea de implementare a schemei

Valoarea brută totală a ajutoarelor de stat pentru investiţii acordate unui promotor de proiect nu poate depăşi:

a) echivalentul în lei a 2.200.000 euro, cu aplicarea intensităţii prevăzute la art. 10 alin. (1), calculată ca valoare a întregului ajutor de stat pentru investiţii din proiect (ajutor acordat iniţial pentru investiţii pe schema anterioară/de bază + ajutorul de investiţii acordat suplimentar în baza prezentei scheme). Echivalentul în lei al sumei de 2.200.000 euro va fi stabilit prin însumarea valorii ajutorului acordat iniţial pentru investiţii, calculată la cursul InforEuro din luna semnării contractului de finanţare, cu valoarea finanţării suplimentare a ajutorului de investiţii aprobate în cadrul prezentei scheme, calculată la cursul InforEuro din luna semnării actului adiţional la contractul de finanţare;

sau

b) diferenţa dintre costurile eligibile de investiţii ale proiectului şi profitul din exploatare aferent investiţiei, cu aplicarea intensităţii prevăzute la art. 10 alin. (1). Profitul din exploatare se deduce din costurile eligibile ex ante, pe baza unor estimări rezonabile, efectuate de către beneficiarii eligibili în cadrul apelului restrictiv de proiecte. Beneficiarul (Operatorul infrastructurii) are dreptul de a păstra un profit rezonabil pe durata perioadei relevante. Analiza se va efectua luând în considerare valoarea întregului ajutor de stat pentru investiţii în cadrul proiectului, inclusiv cea acordată în baza schemei anterioare/de bază.

Reguli privind cumulul ajutoarelor de stat

Perioada de valabilitate a schemei, în care vor fi acordate ajutoare de stat, este de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului culturii de aprobare a prezentei scheme până la data de 31 decembrie 2023. Perioada în care se vor efectua plăţile ajutorului de stat este 1 martie 2023-31 decembrie 2024.

Valoarea sprijinului financiar nerambursabil

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here