Acordarea de compensaţii pentru salariaţii concediaţi din domeniul creşterii suinelor.

Adrian Benţa
20 septembrie 2018 3 min read
Prezentul act normativ se adresează acelor salariați ce și-au desfășurat activitatea la angajatori crescători de porci, ce au fost concediați din motive ...
În Monitorul Oficial din data de 17 septembrie 2018, a fost publicat OUG nr. 83/2018, ce acordă unele compensaţii salariaţilor ce au fost concediaţi de angajatori ce îşi desfăşurau activitatea în domeniul creşterii suinelor, iar aceasta a fost afectata de virusul pestei porcine africane. Aceşti salariaţi primesc o mica compensaţie.

Prezentul act normativ se adresează acelor salariați ce și-au desfășurat activitatea la angajatori crescători de porci, ce au fost concediați din motive neimputabile acestora, din cauza focarelor de infecție generate de apariția pestei porcine africane. 

Salariații aflați în această situație, concediați prin procedura concedierii colective sau individuale, din motive neimputabile acestora, au dreptul să primească o compensație, plătită de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, suportată din bugetul asigurărilor de șomaj. 

Beneficiază de această compensație acele persoane ce au desfășurat activitate prin contract de muncă o perioadă de minim 6 luni anterior concedierii.

Compensația este în sumă de 500 lei/lună și se acordă pe o perioadă de maxim 6 luni de la data încetării contractului de muncă. 

Această compensație nu este impozabilă la nivelul persoanei fizice, din punct de vedere fiscal. 

Compensația încetează fie la momentul încadrării în muncă, în interiorul acestei perioade de 6 luni, fie prin decesul salariatului. 

Acordarea compensației nu suspendă plata indemnizației de șomaj. 

Compensația se acordă la cerere, iar cererea se depune la Agenția forțelor de muncă, la care este alocat domiciliul persoanei fizice și trebuie însoțită de următoarele documente:

a)      Actul de identitate, original și copie;

b)     Adeverință de la angajator din care să rezulte vechimea în muncă și data încetării contractului de muncă;

c)      Decizia de concediere în original și copie.

Termenul în care se poate depune cererea este de 30 de zile de la data încetării contractului de muncă.

Dacă concedierea a avut loc în perioada anterioară publicării prezentului act normativ, termenul este de 30 de zile de la data publicării, respectiv până în data de 16 octombrie 2018

Notă: angajatorii – crescători de suine, care intră în sfera prezentului act normativ, respectiv activitatea a fost afectată de virusul pestei porcine africane, sunt identificați prin actul sanitar veterinar de declarare a bolii, eliberat de medicul veterinar oficial al circumscripției unde a fost declarată epidemia. 

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și Autoritatea Națională Sanitar-veterinară vor adopta o procedură de lucru în sensul aplicării ordonanței, aprobată prin ordin comun.

Ai nevoie de OUG nr. 83/2018? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI! 

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo