Conform declaraţiilor realizate de oficialii statului, cuantumul brut al salariilor de bază şi sporurilor acordate bugetarilor va fi menţinut anul viitor la acelaşi nivel cu luna decembrie 2013, fără să fie aplicată valoarea de referinţă din Legea salarizării unitare. Singura creştere salarială  de până 10%  prevăzută vizează profesorii debutanţii.

Ca o noutate, însă, premierul Victor Ponta a anunţat ieri seară (10 noiembrie 2013), în cadrul unei emisiuni televizate, că medicii şi farmaciştii rezidenţi vor beneficia de o bursă în valoare de aproximativ 150 de euro.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2014, medicii şi farmaciştii rezidenţi cu un salariu lunar brut mai mic decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei.

“Dacă am mări salariul, am intra în acel sistem cu taxele pe care le plătesc şi, atunci, a fost o idee şi ministrul Sănătăţii şi ministrul Bugetului au spus – nu umblăm la salariu, dar dăm noi rezidenţilor, pe tot parcursul rezidenţiatului, un fel de bursă specială – acum sper să reuşim în jur de 150 de euro lunar, ceea ce înseamnă aproape venitul pe care-l au în acest moment rezidenţii – pe toată durata rezidenţiatului” a declarat premierul, citat de Mediafax.

Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj,  asigurări sociale de sănătate  sau  pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Plata bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii.

Sursa: Mediafax.ro

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here