Legea nr. 213/2023 pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal este în vigoare de la 13 iulie 2023. Astfel, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:

„(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3), dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336.”

Concret, noua lege aduce schimbări în ceea ce privește sancțiunile pentru accidentele rutiere mortale cauzate de conducerea sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis de conducere.

Astfel, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi suspendată în cazul unui accident de circulație în care o persoană sau mai multe persoane au fost ucise, iar vinovatul se află într-una dintre următoarele situații:

  • Conducerea fără deținerea unui permis de conducere valid;
  • Deținerea unui permis de conducere neadecvat categoriei vehiculului în cauză, sau suspendarea, retragerea sau anularea permisului de conducere;
  • Conducerea unui vehicul care necesită permis de conducere, cu o concentrație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • Conducerea unui vehicul care necesită permis de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Infracţiunile prevăzute la art. 192

Art. 192. –   (1)Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
   (2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
   (3) Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute înalin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate.
Articolul 335

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

Articolul 336

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here