Ieri a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 198/2013 actul normativ prin care se prevede că, în cadrul  Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici și mijlocii, subvenția de dobândă și garanția pot fi accesate atât cumulat, cât şi separat.

Hotărârea Guvernului nr. 139/2013 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Programului Mihail Kogălniceanu pentru IMM-uri introduce o abordare separată a celor două facilități: subvenția de dobândă și garanția.

Actul normativ a fost adoptat de Guvern săptămâna trecută, insituţia precizând că modificările reglementează accesarea de către beneficiari a celor două facilităţi atât cumulat, cât și separat.

În condițiile în care garanția nu este considerată ajutor de stat, reglementarea posibilității de a accesa garanția de stat, distinct de ajutorul de minimis, permite IMM-urilor să fie declarate eligibile pentru componenta de garantare și să contracteze o finanțare fără dobândă subvenționată, beneficiind totuși de o garanție din partea statului.

De asemenea, Hotărârea va asigura subvenționarea integrală a dobânzii, pentru IMM-urile declarate eligibile.

Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 682/2011. 

Hotărârea Guvernului nr. 139/2013 va putea fi în curând consultată şi pe www.Lege5.ro, noul soft de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here