29 Ianuarie, 2020

Abrogarea recursului compensatoriu a fost promulgată. Deținuții nu vor mai beneficia de 6 zile reduse din pedeapsă, la fiecare 30 executate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr. 240/2019, adoptată de Camera Deputaților pe 4 decembrie 2019, care prevede abrogarea recursului compensatoriu pentru deținuți.

Articolele II-VIII din Legea nr. 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, se abrogă.

Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, se modifică şi se completează după cum urmează:

La articolul 45, alineatul (9) se abrogă.

Articolul 551 se abrogă.

La articolul 87, alineatul (4) se abrogă.

La articolul 96 alineatul (1), literele a)-c) se modifică si vor avea următorul cuprins:

a) în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă;

b) în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă;

c) în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 3 zile executate pentru două nopţi de muncă.

„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările și completările ulterioare, și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenție, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 și data intrării în vigoare a prezentei legi”, a fost amendamentul adoptat de comisia juridică a Camerei Deputaților, care a dat aviz pozitiv modificărilor, înainte de votul în plen. Proiectul fusese respins de Senat, primul for legislativ sesizat, pe 11 iunie 2019.

Principala prevedere a recursului compensatoriu era aceea că deținuții încarcerați în condiții necorespunzătoare beneficiază de 6 zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. De asemenea, deținuții care prestează muncă remunerată au beneficia de 4 zile considerate executate pentru 3 zile de muncă, deținuții care prestează muncă neremunerată beneficiau de 3 zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 2 lucrate, iar deținuții care muncesc pe timp de noapte aveau 2 zile reduse pentru una muncită.

Ai nevoie de Legea nr. 169/2017 ? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu