Guvernul a aprobat o OUG care permite Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) să preia creanțele bugetare ale unor companii publice neprofitabile. Aceste societăți, de importanță strategică pentru economia României, erau administrate anterior de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și aflate în diverse stadii de insolvență, conform Legii nr. 85/2014.

Preluarea creanțelor de către AAAS are scopul de a centraliza monitorizarea acestora pentru a maximiza recuperarea lor, contribuind la stabilitatea economică a acestor companii. Această măsură va sprijini încasarea creanțelor și dezvoltarea activităților economice ale societăților, prin atragerea de potențiali investitori și păstrarea locurile de muncă amenințate.

Mai exact, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului va prelua de la ANAF creanțele bugetare (impozite, taxe, contribuții, amenzi și alte venituri ale bugetului general consolidat) ale societăților cu capital majoritar sau integral de stat.

Creanțele vor fi calculate până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, păstrându-și același regim juridic după preluare. Guvernul va emite hotărâri specifice pentru fiecare preluare, iar creanțele preluate vor fi eliminate din evidențele ANAF și din contabilitatea bugetară.

În ceea ce privește litigiile și procedurile reglementate de Legea nr. 85/2014, AAAS va prelua toate drepturile și obligațiile ANAF, menținând valabilitatea actelor îndeplinite anterior. ANAF va informa debitorii despre preluarea creanțelor de către AAAS.

Vezi aici OUG prin care AAAS va prelua datoriile companiilor publice neprofitabile

Vezi aici alte articole despre companiile cu datorii publice

lege6.ro
lege6.ro

După 30 de ani de experiență în dezvoltarea de soluții juridice, Indaco Systems lansează noul lege6.ro, platforma AI care învață singură în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here