Acest regulament prevede drepturile de bază ale călătorilor (pe întreg teritoriul UE), impune anumite obligaţii firmelor care se ocupă cu transportul persoanelor (cu autobuze şi autocare), dar şi conducerii autogărilor şi vine şi cu noi drepturi.
În comunicat se precizează că regulamentul stabileşte drepturile pasagerilor la fel cum se întâmplă în cazul transportului aerian, feroviar sau naval, iar vicepreşedintele Comisiei responsabil pentru transporturi, Siim Kallas, spune că UE devine astfel prima zonă din lume care are astfel de reglementări pentru toate modurile de transport: "Ne ţinem de cuvânt: graţie acestui nou regulament, drepturile pasagerilor vor fi extinse şi la transportul cu autobuzul şi cu autocarul. UE a devenit prima zonă din lume care reglementează integral drepturile călătorilor pe toate modurile de transport".
Iată şi câteva dintre noile drepturi ale călătorilor:
- nediscriminarea pe motive de naţionalitate în ceea ce priveşte tarifele şi alte condiţii contractuale;
- tratament nediscriminatoriu pentru persoanele cu handicap şi cele cu mobilitate redusă;
- rambursarea integrală a preţului biletelor sau redirecţionare în caz de suprarezervare, anulare sau depăşirea cu mai mult de două ore a orei estimate de plecare;
- asistenţă adecvată în cazul anulării sau al unei întârzieri mai mari de 90 de minute la călătorii mai lungi de 3 ore;
- compensaţii pentru decese, răniri, pierderea sau deteriorarea bagajelor din cauza accidentelor rutiere;
- înfiinţarea unor organisme naţionale independente în fiecare stat membru al UE, responsabile cu aplicarea regulamentului şi impunerea de sancţiuni atunci când este cazul.
Regulamentul UE poate fi consultat aici.
Sursa: Comisia Europeană