Astăzi, 31 martie 2021, a început procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF – ANAF.

OpANAF nr. 435 din 2021 privind aprobarea Procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei  Naţionale de Administrare Fiscală a fost publicat în Monitorul oficial nr. 0319 din 30 martie 2021. 

Actul normativ modifică termenele până la care operatorii economici utilizatori ai caselor de marcat cu memorie electronică fiscală trebuie să se conecteze la sistemul informatic de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale deținut de ANAF.

Conectarea se poate realiza începând cu data de 31.03.2021, iar termenele până la care se va realiza această conectare sunt:

  • Pentru marii contribuabili termenul maxim este până la data de 30.06.2021;
  • Contribuabilii mici și mijlocii până la data de 30.11.2021.

În situația în care, ulterior datei de 01.12.2021, se achiziționează case de marcat, conectarea la sistemul informatic de supraveghere se va face de la data instalării casei de marcat.

În situația în care un operator economic este obligat să utilizeze casa de marcat fiscală, dar se află într-o zonă unde nu există acces la rețele de comunicații electronice, operatorul economic are obligația să transmită la organul fiscal o declarație pe propria răspundere că va utiliza casa de marcat fiscală în modul de lucru offline.

Termenul de declarare a acestei declarații este:

  • Pentru marii contribuabili până la data de 30.06.2021;
  • Pentru contribuabilii mici și mijlocii până la data de 30.11.2021;
  • Pentru casele de marcat fiscale achiziționate după data de 1 decembrie 2021, termen de două zile lucrătoare de la data instalării casei de marcat.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here