După ce Guvernul a adoptat săptămâna trecută ordonanţa de urgenţă prin care se amână acordarea unui număr de certificate verzi, actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, însă cu diferenţe faţă de forma iniţială. Printre acestea se află şi o nouă prevedere potrivit căreia nu va beneficia de certificate verzi energia produsă în centralele electrice fotovoltaice situate pe terenuri agricole.

* Ce se ştia: amânarea acordării unor certificate verzi

Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie include o serie de prevederi, dintre care o parte importantă importantă se referă la certificatele verzi.   

Astfel, începând de la 1 iulie 2013, se amână temporar acordarea unui numar de certificate verzi, pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, dupa cum urmează:

  • un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW;
  • un certificat verde pentru centralele electrice eoliene;
  • două certificate verzi pentru centralele electrice solare.

Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidroelectrice și solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene, eşalonat cel mult până la 31 decembrie 2020.

certificate1
Sursa foto: Lege5.ro

Trebuie să precizăm faptul că în forma de proiect, lansată de Ministerul Economiei acum mai bine de două luni, recuperarea certificatelor verzi pentru centralele hidroelectrice și solare era fixata începând de la data de 1 ianuarie 2017, cu 3 luni mai devreme decât s-a stabilit prin forma adoptată de Guvern. 

* Ce nu se ştia?

Ca element de noutate, OUG nr. 57/2013 stabileşte că, pentru energia electrică produsă în centrale electrice fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă (1 iulie 2013), sunt în circuitul agricol, nu se acordă certificate verzi. Această modificare legislativă era într-o oarecare măsură aşteptată, după ce ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, anunţa în luna aprilie că vrea să interzică instalarea panourilor fotovoltaice pe terenurile agricole.

De asemenea, de la 1 iulie 2013 nu vor fi acordate certificate verzi nici pentru  cantităţile de energie electrică livrate suplimentar de unităţile dispecerizabile faţă de cantităţile de energie electrică din notificările fizice orare transmise de producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie la operatorul de transport şi sistem.

O altă modificare la Legea 202/2008 (modificată, la rându-i, de la forma de proiect până la cea finală) se referă la excepţia de la regulă. În forma de proiect a ordonanţei se preciza că cei care au un consum mai mare 150.000 MWh pe an ar urma să plătească certificate verzi doar pentru 50% din cantitatea de energie achiziţionată.

Prevederea nu a rămas în picioare, în forma oficială a actului normativ menţionându-se că se exceptează de la aplicarea prevederilor Legiii nr. 202/2008 un procent din cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor finali, cu respectarea reglementărilor europene incidente.

Condiţiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum şi cantitatea exceptată, condiţionată de aplicarea programelor anuale de creştere a eficienţei energetice, vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului şi fac obiectul unei reglementări ANRE separate, după notificarea acestora la Comisia Europeană şi obţinerea unei decizii pozitive din partea acesteia.

Consultă forma integrală a Ordonanţei de urgenţă nr. 57/2013 pe Lege5.ro, noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here