Preşedintele României, Traian Băsescu, a promulgat ieri, 20 martie 2013, acordul bilateral cu Republica Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul acestei ţări, prin care se reglementează situaţia mormintelor militarilor români căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Numărul acestora se ridică la peste 240 de persoane, înhumate în cimitirele militare din Republica Moldova, care, în mare parte, au fost desfiinţate după anul 1945. Prin aplicarea prevederilor Acordului, vor fi identificate, reconstruite şi amenajate aceste locuri de înhumare, astfel încât eroilor de război români să li se poată acorda onorurile cuvenite.

Documentul cuprinde prevederi referitoare la definirea unor termeni din aria reglementată, domeniile de colaborare, exhumarea şi reînhumarea rămăşiţelor pământeşti, amplasarea mormintelor de război, precum şi asigurarea financiară şi materială pentru aceste acţiuni.

Acordul a fost elaborat în baza art. 26 lit. f) din Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cu respectarea Convenţiilor de la Geneva cu privire la victimele de război, Protocoalelor adiţionale şi normelor de drept internaţional în acest domeniu.

Sursa: Guvernul României, Preşedinţia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here