În Monitorul Oficial al României,  Partea I, nr. 505 din 23 iulie 2012, a fost publicată Legea nr. 136/2012 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, lege care a intrat în vigoare începând cu data de 26 iulie 2012.

Care sunt modificările din actul normativ?

Actul normativ abrogă articolul potrivit căruia persoanelor cu handicap grav li se acorda indemnizaţia  lunară, indiferent de opţiunea acestora.

În acelaşi timp, procesul de reevaluare a fost reconsiderat, astfel:

* Reevaluarea efectuată de specialiştii din Lista naţională a fost înlocuită cu reevaluarea efectuată de serviciul de evaluare complexă din cadrul DGASPC, la sediul acestuia, cu participarea unui reprezentant al structurii de specialitate din minister.

* Sintagma  “decizie de anularea fost înlocuită cu sintagma „decizie de neîncadrare în grad şi tip de handicap.

Efectele produse de deciziile de anulare emise în baza OUG 84/2010 se constituie numai pentru perioada ulterioară emiterii deciziilor de anulare.

* Suspendarea dreptului de asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale este dispusă numai după neprezentarea persoanei la cea de-a doua convocare, şi nu odată cu declanşarea procedurii de reevaluare.

Modificările şi completările aduse de actul normativ reprezintă o acţiune reparatorie faţă de persoanele cu handicap în ceea ce priveşte abaterile de la respectarea drepturilor omului pe care OUG nr. 84/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap le-a generat.

Surse: Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Monitorul Oficial

Îţi place LegeStart.ro? Acum ne găseşti şi pe:

1 COMENTARIU

  1. ce presupune a se EVALUA de catre un MEDIC de MEDICINA MUNCI la o persoana paralizata la virsta de 65-70 ani

    la aceasta virsta oare se considera BOALA OBISNUITA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here