Ordinul privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Documentul are câteva modificări. În varianta anunţată miercuri  la categoriile exceptate de la purtarea măştii apărea sintagma „angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiţia aerisirii camerei cel puţin la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor„, pe când în documentul din Monitorul Oficial este trecut doar „angajatul este singur în birou”.

Totodată, în forma iniţială  la categoriile de persoane exceptate de la purtarea măştii de protecţie erau menţionaţi „elevii/studenţii doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare”, însă în documentul apărut în Monitorul Oficial această categorie nu mai apare printre cele exceptate.

La capitolul Triaj epidemiologic, la fraza „măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C)”, cum era în documentul iniţial, apare în plus: „la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului”.

Ordinul mai prevede ca mai pot exista unele excepţii la purtarea măştii de protecţie:

– angajatul este singur în birou;

– persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

– persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);

– prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

– vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri; doar în cazul în care nu se mai află mai mult de 16 persoane în incintă;

– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei, mai prevede ordinul pe perioada stării de alertă.

Potrivit ordinului, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă.

Triajul epidemiologic constă în:

– măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C) la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului;

– observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

– dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

– dacă se constată menţinerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical: dacă se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2; dacă nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here