Premierul Ludovic Orban a declarat astăzi, 20 mai, că șomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă prin alocarea unui procent de bani de până la 41,5% pentru fiecare angajat.

„Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat”, a spus premierul.

Premierul Ludovic Orban a mai spus că România va beneficia de fonduri europene în valoare de 5 miliarde de euro care vor ajuta la repornirea economiei.

„Consiliul UE a aprobat un regulament care va pune în practică așa numitul program SURE. Este vorba despre un program prin care UE ajută statele membre pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă. Putem spune că România are garanția că va beneficia de finanțare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare care au fost gândite de Guvern, măsuri care vin în sprijinul angajaților și angajatorilor.  Prin acest program ţările pot să acceseze sume importante de bani cu oferirea unor garantii. În ceea ce priveşte România trebuie să ofere o garanție de până la 400 de milioane de euro și va benficia, în funcție de mecanismul de repartiție, de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro. Suma totală care va fi folosită este de 100 de miliarde”.

Referindu-se la sutele de mii de români care şi-au pierdut locul de muncă sau care s-au întors în ţară, premierul a declarat că „Vom acorda un procent de până la 30% companiilor care vor oferi locuri de muncă cetăţenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de trei luni de zile,” a mai precizat Orban.

Declarații de presă

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban, la Palatul Victoria#LudovicOrban #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 20 mai 2020

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here