Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi, 20 mai, Decretul pentru promulgarea Legii privind aplicarea unor facilități de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență (PL-x 134/01.04.2020), anunţă Administraţia Prezidenţială.

Conform actului normativ, Locatarii: operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență, pot amâna la cerere, fără plată de dobânzi și penalități, plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe.

Plata chiriilor către locatori pentru categoriile de locatari prevăzute la alin. (1) va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor la cererea locatarilor.

Cererea locatarului va fi însoțită de următoarele:

a) contractul de locațiune între locator și locatar.
b) act adițional între locator și locatar la contractul de locațiune, care va conține următoarele:

– acordul părților pentru amânarea plății chiriei, durata perioadei de amânare a plății chiriei, suma aferentă acestei perioade de amânare.

– date de identificare ale locatorului și locatarului.

– datele contului bancar al locatorului în care urmează a se face plata de către organul fiscal teritorial competent

– data semnării și semnăturile ambelor părți.

c) orice fel de act al locatarului care dovedește imposibilitatea plății chiriei în perioada specificată în actul adițional dintre locator și locatar.

Beneficiarii sunt obligați să plătească chiriile lunare, a căror plată a fost amânată prin act adițional între locator și locatar, organului fiscal teritorial competent, care a plătit aceste chirii locatorului, eșalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here