Solicitarea prim-ministrului Guvernului României, domnul Ludovic Orban, adresată Parlamentului, cu privire la încuviinţarea stării de alertă pe teritoriul României, instituite prin Hotărârea Guvernului României nr.394/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, se află pe ordinea de zi pentru şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului

Prevederile  Art. 4. alin 3 din Legea nr. 55/2020

(3) Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată.

Şedinţa plenului reunit va avea loc începând cu ora 15,00.

Birourile reunite au aprobat marţi scrisoarea premierului Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3, din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, vă supunem spre încuviinţare Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19″, se precizează în scrisoarea premierului Ludovic Orban.

Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.

Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here