Hotărârea adoptată astăzi, 18 mai, de Guvern, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020, privind instituirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile, a fost publicată în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, emis în temeiul Legii 55/2020, conform unei prevederi incluse în Anexa 2 a hotărârii – „Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor”.

Sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, se stipulează în Anexa 3 a hotărârii – „Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc”.

Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt interzise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Tineretului şi Sportului sau al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, după caz, în temeiul Legii 55/2020.

Totodată, se interzic evenimentele private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult opt persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare socială.

În interiorul localităţilor se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de trei persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

De asemenea, deplasarea în afara localităţii, în starea de alertă, este permisă doar pentru anumite motive, cu completarea unei declaraţii pe propria răspundere. Justificarea deplasării în afara localităţii se poate face şi în baza legitimaţiei de serviciu sau a unei adeverinţe eliberate de angajator, în funcţie de motivul deplasării.

Hotărârea mai stabileşte că regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în anexele 1-3 este cel stabilit la articolele 64 – 70 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here