Guvernul va institui stare de alertă prin hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020, a declarat luni prim-ministrul Ludovic Orban în şedinţa de astăzi, 18 mai. 

De asemenea premierul a precizat că mai multe măsuri care sunt cuprinse în hotărârea de Guvern aferente stării de alertă trebuie adoptate la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

“Şi, pentru a avea complet toate procedurile legale puse la punct şi respectate, am luat Hotărârea nr. 25 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ca fundament pentru hotărârea de Guvern. Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern, continuăm, practic, starea de alertă care a fost instituită prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a putea asigura respectarea măsurilor, a regulilor care sunt stabilite pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor”, a precizat Ludovic Orban.

Premierul a mai adăugat că toate ministerele trebuie să asigure și să completeze prin ordine comune împreună cu MS  reglementările secundare pentru a avea garanția că în fiecare loc lucrurile se petrec astfel încât să împiedicăm răspândirea virusului.

Conform declaraţiilor Hotărârea de Guvern conţine trei anexe, aşa cum prevede legea: anexa 1- Măsurile de creştere a capacităţii de răspuns; anexa 2 – Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor şi anexa 3 – Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc.

“Hotărârea de Guvern conţine trei anexe, aşa cum prevede legea: anexa 1- Măsurile de creştere a capacităţii de răspuns; anexa 2 – Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor şi anexa 3 – Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc. Hotărârea de Guvern, odată adoptată, va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se dispun în cadrul stării de alertă”, a mai menţionat  prim-ministrul.

Premierul a spus că amenzile sunt un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la oconduită corectă. Pentru că o conduită corectă contribuie la sănătatea publică şi îi fereşte pe oamenii sa nu fie infectaţi.

“Suntem democraţie dar nu suntem anarhie. Democraţia funcţionează în beneficiul celor care respectă legea” a mai adăugat prim-ministrul.

18 mai – Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și alți membri ai Executivului la începutul şedinţei de guvern #LudovicOrban #SedintadeGuvern #PalatulVictioria

18 mai – Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și alți membri ai Executivului la începutul şedinţei de guvern#LudovicOrban #SedintadeGuvern #PalatulVictioria

Publicată de Guvernul României pe Duminică, 17 mai 2020

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here