Mai multe partide parlamentare au inițiat un proiect de lege care prevede anularea amenzilor date în timpul stării de urgență și returnarea banilor celor care au plătit deja sancțiunile aplicate de autorități.
Inițiatorii își bazează proiectul pe decizia CCR de săptămâna trecută, care a hotarât că OUG 34/2020, prin care a fost modificată OUG 1/1999, în sensul majorării limitelor amenzilor în perioada stării de urgență de la 100 la 5.000 de lei, la sume cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, este neconstituțională.
Proiectul prevede că toate procesele verbale de contravenție emise în baza art. 28 din OUG 1/1999 se declară nule.
Un alt articol prevede ca persoanele care au achitat amenzile să își poată primi banii înapoi, pe baza unei cereri.
Art. 2 – Amenzile aplicate în baza proceselor verbale prevăzute la art. 1 și care au fost achitate, în tot sau în parte, de către debitori, se restituie acestora din urmă, la cerere.
Art. 3 – Pentru amenzile neachitate, organele fiscale nu vor da în debit sumele datorate în vederea executării silite.
Art. 4 – Persoanele sancționate contravențional, în baza proceselor verbale de la art. 1, și care nu au achitat cuantumul amenzii până la data intrării în vigoare a legii, nu vor achita amenzile aplicate.
Excepție de la aceste prevederi vor face persoanele care au luat amendă pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.
Proiectul va fi dezbătut în Parlament și apoi trimis spre promulgare președintelui, până la intrarea în vigoare.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României