Prim-ministrul Ludovic Orban a participat, astăzi, 12 mai, la Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, unde a discutat despre elaborarea unui plan de măsuri economice și sociale care are ca obiectiv reluarea activității economice și readucerea cât mai rapidă a economiei la nivelul anterior declanșării epidemiei.

Principalele declarații ale prin-ministrului Ludovic Orban:

  • Planul de măsuri economice și sociale va include mai multe categorii de măsuri. Primul pilon pe care îl gândim – este cel al investițiilor publice. Încercăm să mobilizam toate resursele pe care le avem pentru a putea să finalizăm  marile obiective de infrastructura de transport, energetică, în domeniul educației, sănătății, în agricultură.
  • Oricâte bune intenții am avea nu putem să aplicam decât acele măsuri pentru care avem resursele necesare.
  •  Este pe circuitul de realizare un program pentru susținererea companiilor mari și mijlocii.
  •  De asemenea am identificat resurse financiare în exercițiul financiar 2014- 2020 vom putea mobiliza o suma de până la un miliard pe care o vom putea mobiliza către intreprinderile mici și mijloci.
  • Folosim instrumentul ajutorului  de stat, dar obiectivul nostru este să-i folosim pentru investiții noi, care fie sunt realizate de actori noi pe piața românească fie în cadrul de dezvoltare a unor companii prezente pe piața noastră
  •  Încercăm să punem la punct un mecanism de susținere a creditelor comerciale, pentru că situația finanțării companiilor din țară este o situație care duce companiile, din cauza faptului că nu se pot finanța prin burse, să se finanțeze doar prin credite comerciale.
  • În ceea ce privește măsurile active de susținere a forței de munca.  pentru persoanele care au fost în șomaj tehnic și revin în activitate vom acorda plata unei sume, încă nu am stabilit cât – intre 35 și 45%.
  • Vom prelungi șomajul tehnic până pe data de 1 iunie, apoi vom menține doar pentru domeniile unde se mențin restricții.
  •  Încercăm să punem la punct un instrument pentru a susține angajarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.
  •  După evaluările noastre sunt 300 de mii de contracte la care se adaugă cei veniți din străinătate. 650 – 700 de mii de oameni care vor fi în căutarea unui loc de muncă.

Participarea premierului Ludovic Orban la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social#LudovicOrban #ConsiliulNationalTripartit

Publicată de Guvernul României pe Luni, 11 mai 2020

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here