Președintele României, Klaus Iohannis, a susţinut astăzi, 23 aprilie, o declarație de presă susținută de la Palatul Cotroceni în care a anunţat că va participa astăzi la ora 16:00 la videoconferinţa Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19.

Preşedintele a declarat că va susține crearea unui fond de redresare economică, la care să aibă acces toate țările membre, complementar bugetului UE pentru perioada următoare. Foaia comună de parcurs referitoare la relansarea economică prezentată recent este principalul subiect pe care îl va aborda în cadrul reuniunii. Acest document definește un set de principii care vor sta la baza viitorului plan de relansare economică și cuprinde totodată direcțiile de acțiune.

Avem nevoie de o astfel de foaie de parcurs. România susţine această inişţiativă. Unul dintre cele mai importante obiective este asigurarea unei autonomii strategice a UE. Mă refer la anumite sectoare vitale precum sănătate. Criza actuala ne-a arătat cât de important este un sistem de sănătate solid. Trebuie să consolidăm substanţial capacitatea UE în acest domeniu iar statele membre să își îmbunătățească semnificativ sistemele de sănătate.

Un alt obiectiv al planului de redrasare economică îl reprezintă asigurarea unui program masiv de investiții axact pe industriile esențiale și pe relansarea industriilor şi serviciilor puternic afectate. Acum este  necesară o finanțare substanțială.

Din acest motiv voi susține crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia toate statele mebre, ca un instrument suplimentar față de măsurile luate anterior deja la nivel european. Acest instrument trebuie să fie complementar finanțărilor din viitorul buget al uniunii. Aici mă refer la sectorul medical și la cel economic.

Pe de altă parte voi susține ferm politicile clasice. Politica de coeziune și agricultură… nu trebuie să rămână politici esențiale în viitorul buget, destinate reducerii decalajelor dintre statele membre.

Prin măsurile luate la nivel european, pentru România au fost mobiliazate peste 1,5 miliarde de euro din actualul buget. 750 de milioane pentru IMM-urilor afectate de criză, 350 de milioane pentru echipamente medicale, 300 de milioane de euro opentru susţinerea şomajului tehnic, 120 de milioane de euro stimulete de risc și 30 de milioane de euro pentru asistenții sociali. Aceste fonduri sunt dispobile deja.

Totodată preşedintele a subliniat că  “Din păcate, am depăşit astăzi numărul de 10.000 de persoane infectate cu COVID-19 şi avem o creştere semnificativă a cazurilor confirmată în ultimele 24 de ore, aproape 400 de cazuri noi. Aceste date ne arată că suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei şi trebuie să continuăm să respectăm cu stricteţe, aş spune aproape cu sfinţenie, măsurile de igienă şi de distanţare socială. Nu ne putem permite să slăbim deloc vigilenţa, pentru că nu ne aflăm încă în etapa în care putem vorbi de o plafonare a curbei infecţiei în ţara noastră”.

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Guvernul României pe Joi, 23 aprilie 2020

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here