Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni, în contextul aprobării de către Parlament a decretului privind prelungirea cu încă 30 de zile a stării de urgență. 

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat faptul că majoritatea parlamentară a votat mai multe măsuri la decretul privind prelungirea stării de urgenţă.

„Oamenii politici sunt primii care vor trebui să se schimbe și să înțeleagă că așa nu se mai poate. Schimbarea va fi însă imposibilă, din păcate, în cazul acelor politicieni care chiar şi în aceste zile dramatice se gândesc doar la beneficiile lor electorale şi, după ce au distrus în ultimii ani bugetul României, fac acum propuneri care nu doar că sunt greşite, dar pur şi simplu împovărează o ţară pe care au lăsat-o şi expusă, şi vulnerabilă. Nu putem periclita viitorul României pentru că o majoritate parlamentară lipsită de orice legitimitate votează astăzi populist măsuri care nu au nicio susţinere economică. Este complet imoral să punem pe umerii generaţiei tinere factura de mâine a unor măsuri aberante promovate de nişte iresponsabili”

De asemena preşedintele a menţionat că după ce vom depăși această criză, vom separa ce e bine de ce nu functioneaza azi însă vedem efectele dezastruoase ale unui mod toxic de a gandi si actiona

„Nu putem periclita viitorul României pentru că o majoritate parlamentară votează azi populist măsuri care n-au nicio susținere economică”, a mai adăugat şeful statului.

Conform declaraţiilor, criza actuala este gestionată de un guvern care ține cont de sfaturile specialiștilor şi există multe autorități locale conduse de oameni destoinici, indiferent de partidul din care provin

Totodată a fost subliniat aspectul ce ţine de sistemul sanitar care este primul, dar nu singurul care are nevoie de o reașezare profundă.

„Suntem in prag de sărbători pascale pe care le vom petrece atipic, departe de cei dragi. Haideti să facem impreună acest efort, pentru a fi cât mai repede aproape de copiii și părinții noștri”, a mai spus Președintele României, Klaus Iohannis

Parlamentul a încuviințat, cu majoritate de voturi, decretul președintelui Klaus Iohannis de prelungire cu o lună a stării de urgență pe întreg teritoriul României, dar cu o serie de condiții impuse guvernului, care nu se regăseau în decretul șefului statului. S-au înregistrat 404 voturi ”pentru”, 29 de voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.

Astfel, Guvernul va trebui să prezinte un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar la 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.

De asemenea, au fost introduse mai multe articole care prevăd, între altele, ca „pe durata stării de urgenţă restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege” şi doar pentru „prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României”.

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Guvernul României pe Joi, 16 aprilie 2020

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here