17 Ianuarie, 2020

Alocațiile copiilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2020

Proiectul care prevede majorarea anuală, în funcție de inflație, a alocației pentru copii a fost promulgat, pe 13 noiembrie 2019, de președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ fusese adoptat de Camera Deputaților pe 15 octombrie, deși în prima camera sesizată, Senatul, fusese respins.

Inițiatorii au susținut că alocația de stat pentru copii este în sumă de 84 lei/lună din anul 2015, în ultimii ani neintervenindu-se în niciun fel asupra acestor sume, indiferent de evoluția prețurilor și a inflației: “În același timp, România înregistrează anual o creștere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii și tinerii. Sigur că nicio dublare a cuantumului alocației nu ne apropie imediat de ceea ce se întâmplă pozitiv în aproape toate țările Uniunii Europene. O primă măsură necesară este ajustarea valorii alocației cu indicele anual de inflație pentru a menține suma la aceeași valoare de piață, cu alte cuvinte să nu scad”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

După alineatul (1) al articolului 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, se introduce un alineat nou, alin. (11), cu următorul cuprins:

(11) Cuantumul alocației de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, începând cu data de 1 ianuarie 2020“.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut în septembrie 2019 până la 3,49%, după ce a coborât în august la 3,89%, în condițiile în care serviciile s-au scumpit cu 4,24% în ultimul an.

Ai nevoie de Legea nr. 61/1993? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu