Conform unei anchete realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în perioada actuală, întreprinzătorii şi managerii se confruntă cu diverse dificultăţi printre care se numără scăderea cererii interne (semnalată în 67,77% din IMM-uri), fiscalitatea excesivă (48,44%), inflaţia (44,40%), birocraţia (41, 39%) şi corupţia (36, 10%).

În 0,97% dintre firmele mici şi mijlocii au fost identificate şi alte dificultăţi, cum ar fi: concurenţa neloială, costul foarte ridicat al chiriilor spaţiilor comerciale, preţurile mari ale materiilor prime şi scăderea nivelului de trai al populaţiei. Toate acestea se reflectă în numărul din ce în ce mai redus de clienţi, nedreptăţirea firmelor mici în raport cu organizaţiile mari de către organele fiscale, slaba pregătire a funcţionarilor statului etc.

Referitor la intensitatea manifestării acestor dificultăţi, s-a constatat că, pe o scară de la 1 la 5, pe primul loc se situează scăderea cererii interne cu o medie de 4,29, urmată de concurenţa produselor din import (3,64), inflaţie (3,45) şi costurile mari ale creditelor (3,43).

De asemenea, rezultatele relevă faptul că în Bucureşti – Ilfov sunt cele mai multe organizaţii care reclamă nivelul ridicat al corupţiei (47,11%) şi dificultăţile întâmpinate în obţinerea consultanţei şi trainingului necesar firmei (6,61%).

Sursa: http://www.immromania.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here