Românii din străinătate care vor să se întoarcă în țară vor primi un grant de până la 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere, potrivit unui proiect de program guvernamental, care va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii septembrie.

Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a declarat, pentru Agerpres, că proiectul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene și va avea un buget total de 30 de milioane de euro. Banii vor veni din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman. Fiecare beneficiar va primi până la 50.000 de euro, adică 90% din totalul investiției.

Reprezentantul Guvernului susține că potențialii antreprenori români, care au acumulat experiență în străinătate, ar putea fi tentați de această ofertă. Ei ar putea, la rândul lor, să atragă investiții și să creeze noi locuri de muncă aici, acasă. Conform proiectului, care a fost gândit încă din primăvara acestui an, viitorii antreprenori vor beneficia și de consultanță și training în afaceri.

Din punctul meu de vedere, este important, în primul rând, să oferim nu doar granturi, ci și consultanță, training, cursuri pentru cei care vor beneficia de aceste granturi. În al doilea rând, este important să promovăm în mod onest aceste programe, întrucât am observat în piață că încrederea în stat și administrație a românilor plecați este foarte redusă și ei au senzația că li se iau bani, nu li se dau„, a arătat secretarul de stat.

Vrînceanu a adăugat că este de preferat ca românii care se întorc să își deschidă un business în zona lor de expertiză, spre exemplu cine a lucrat în construcții să își deschidă o firmă în acest sector, iar cine a îngrijit persoane vârstnice să deschidă un azil de bătrâni.

Oficialul mai susține că există, în piață, un număr destul de mare de granturi lansate, cu bani de la stat sau bani europeni, însă potențialii beneficiari nu știu de existența acestora.

Conform reprezentantului ministerului Economiei, în acest proiect vor intra și studenții care au urmat cursurile unor facultăți din alte țări și vor să se întoarcă acasă. Criteriile finale de eligibilitate pentru beneficiari vor fi stabilite în cadrul procesului de consultare publică, proces care va fi demarat la începutul lunii septembrie.

Secretarul de stat în MECRMA a participat la consultările din cadrul proiectului „România competitivă”, cu tema Diaspora — „Mobilitatea forței de muncă: brain-regain”. În cadrul acestui proiect, „România competitivă”, autoritățile se gândesc la programe pentru susținerea antreprenoriatului în România dedicate românilor din diaspora. 

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Sunt interest de Fonduri Europene nerambursabile pentru : Ferme de animale : Porci , oi , capre , iepuri , apicultură , sere , pensiuni turistice , pensiuni turistice plutitoare , construcții , brutărie / patiserie , transport persoane și pachete național și internațional , farmacii veterinare , fabrică de prelucrarea laptelui .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here