Bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 include suma de 400 de milioane de lei pentru despăgubirea persoanelor care au plătit taxa de primă înmatriculare, potrivit declaraţiilor vicepremierului Daniel Chiţoiu, susţinute luni, 22 aprilie 2013.  

Oficialul a precizat, de asemenea, că România trebuie să aplice decizia Curţii Europene de Justiţie pe această temă.

* Ce declară vicepremierul român?

“Sumele pentru despăgubiri referitor la taxa auto sunt prevăzute în bugetul fondului de mediu. Noi avem prevăzut în acest an o sumă de aproape 400 de milioane de lei pentru despăgubiri tuturor celor care au plătit taxa de primă înmatriculare. Într-adevăr, trebuie să aplicăm decizia Curţii Europene de Justiţie”, a declarat Daniel Chiţoiu, citat de Agenţia Mediafax.

* De ce acum?

Scandalul multiplelor forme ale taxei auto continuă după ce, săptămâna trecută, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat câştig de cauză unei sibience care a solicitat în instanţă restituirea taxelor de poluare, precum şi plata dobânzilor aferente sumelor de bani pe care statul trebuie să le înapoieze, calculate începând de la data plăţii taxei.

În anul 2007, doamna Irimie a cumpărat un autovehicul înmatriculat în Germania. Pentru a‑l înmatricula în România, aceasta a achitat, în conformitate cu decizia din 4 iulie 2008 a Administrației Finanțelor Publice Sibiu, taxa pe poluare prevăzută de OUG nr. 50/2008, în cuantum de 6.707 RON. 

La 31 august 2009, doamna Irimie a inițiat o procedură la Tribunalul Sibiu pentru a obține obligarea Administrației Finanțelor Publice Sibiu și a Administrației Fondului pentru Mediu, pe de o parte, la restituirea sumei plătite cu titlu de taxă pe poluare și, pe de altă parte, la plata dobânzilor aferente sumei respective de la data plății acesteia. 

Probleme întâmpinate de instanţa naţională la vremea respectivă vizau soluţionarea cererii de plată a dobânzilor. În aceste condiții, Tribunalul Sibiu a hotărât să suspende judecarea cauzei și să se adreseze Curții de Justiţie a Uniunii Europene.

Situaţia a creat un precedent care, probabil, va duce o explozie de procese deschise în istanţă, de data această vizând dobânzile.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, recomandăm articolul „Ţi se restituie taxa auto în instanţă? Ai dreptul să primeşti şi dobândă!” 

* Ce a decis Curtea Europeană?

În cadrul Hotărârii pronunţate de CJUE se concluzionează că persoana care a achitat o taxă incompatibilă cu dreptul Uniunii are dreptul de a-i fi restituite, de la stat, atât cuantumul taxei, cât şi dobânzile pentru suma respectivă, calculate începând din ziua în care contribuabilul a plătit taxa.

Surse: Mediafax, InfoCuria 

1 COMENTARIU

  1. O sa plateasca statul toti banii inapoi si pentru taxa acestui timbru de mediu… niste idioti care cred ca noi suntem prosti,,,cum e posibil sa lasi aceasi taxa declarata ilegala de Curtea Europeana de justitie,doar ca i-ai aplicat un apendice,la masinile pana la 8+1 acest timbru de mediu…in rest a ramas aceasi taxa veche declarata ilegala..Nu este taxa de protectia mediului,cum e posibilo sa platesc eu o taxa pentru o masina care zic ei va circulka 13 ani dar care ppoate a doua zi de la inmatriculare o l;oveste trenul atunci statiul imi ia taxa anticipat ? o aiureala….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here