Auto

3388 de dosare pentru timbrul de mediu - restituirea, recuperarea, evitarea timbrului de mediu

Redacţia
13 mai 2013 6 min read
Cabinetul de avocatură "Coltuc" a făcut o statistică pentru perioada 15 martie - 7 mai şi pe rolul tuturor tribunalelor din ţară sunt 3388 de dosare. Nu există dosare finalizate încă
Cabinetul de avocatură "Coltuc" a făcut o statistică pentru perioada 15 martie - 7 mai şi pe rolul tuturor tribunalelor din ţară sunt 3388 de dosare. Nu există dosare finalizate încă, dar la începutul lunii iunie vor exista.

CE S-A RESTITUIT PE TAXA DE POLUARE?

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Administraţia Fondului de Mediu (AFM) au restituit, în primul trimestru, din taxa auto, circa 161 de milioane de lei celor care au câştigat în instanţă dreptul de recuperare a sumelor achitate, potrivit datelor celor două instituţii.

Astfel, peste 30,6 milioane de lei au fost achitate de către AFM, cuantumul reprezentând un procentaj de până la 10% din totalul alocat pentru întregul an, respectiv 400 de milioane de lei. La nivelul perioadei 2008 - martie 2013, cuantumul restituit beneficiarilor prin Fondul de Mediu pe taxa auto a ajuns la 50,7 milioane lei, cea mai mare valoare fiind consemnată în primul trimestru din acest an, respectiv 30,6 milioane de lei.

Totodată, conform ANAF, veniturile încasate de către instituţie din taxa pe poluare pentru autovehicule au fost, în primul trimestru al anului 2013, de 204,2 milioane de lei, din care au fost transferate în Fondul pentru Mediu 66,5 milioane de lei, iar 130,6 milioane lei au fost restituite plătitorilor din taxa auto. În plus, tot prin administraţia fiscală, s-au restituit 8,5 milioane de lei, suma aferentă taxei speciale pentru autoturisme conform OUG 50/2008, privind instituirea taxei speciale pentru autoturisme (restituiri ca urmare a recalculării între taxa specială şi taxa la fondul de mediu, precum şi a hotărârilor judecătoreşti).

CE SUME SE VOR PLĂTI PENTRU TIMBRUL DE MEDIU?

Dacă se păstrează proporţia de aproximativ 1000 de dosare pe lună şi o sumă ca medie de 5000 lei, vom avea 5.000.000 de lei pe lună în 2013.

TIMBRUL DE MEDIU 2013: Încasările anticipate nu acoperă despăgubirile

Încasările pe care Guvernul speră că le va obţine în acest an din timbrul de mediu sunt estimate la doar 365 de milioane de lei, jumătate din nivelul avansat de ministru şi apropiat de volumul veniturilor prognozate pentru anul trecut, care a fost cel mai scăzut de la introducerea taxei de poluare auto.

Încasările anticipate de Guvern nu acoperă suma despăgubirilor, de 400 de milioane de lei, pe care statul trebuie să le achite în acest an celor peste 300.000 de proprietari de maşini care au câştigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerată ilegală de către instanţe.

Potrivit semnalelor date de piaţă chiar înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu, noua modalitate de calcul privind impozitarea înmatriculării autovehiculelor va genera, la fel ca şi celelalte taxe auto, mii de procese pe rolul instanţelor. Dovadă stă faptul că, deşi guvernanţii au dorit să elimine din noua taxă reglementările pentru care au fost criticaţi inclusiv de Comisia Europeană, acestea se regăsesc şi în noua formă de calcul.

Avocaţii spun că noul timbru de mediu nu va fi cu adevărat o taxă de mediu, ci "un adevărat impozit discriminatoriu", care ar trebui calculat numai în baza emisiilor de dioxid de carbon reale. Noile valori de impunere sunt foarte mari. Acestea ar trebui scăzute cel puţin cu 30% în funcţie de puterea de cumpărare a românilor. Pe de altă parte, eliminarea plăţii pentru autoturismele mai vechi de 2007 când se revând încalcă dreptul de proprietate şi retroactivează.

Casa de Avocatură Coltuc şi Asociaţii este iniţiatoarea petiţiei online "jostimbrudemediu.ro". Motivul pentru care a fost demarată această campanie este faptul că, deşi Guvernul a justificat necesitatea modificării textului de lege prin faptul că aceasta avea trei mari probleme, niciuna dintre acestea nu a fost cu adevărat schimbată în noul act normativ.

Problemele care ar fi trebuit corectate erau următoarele:

  • avea valori disproporţionat de mari pentru anumite zone de poluare;
  • conţinea în calculul său, în afară de emisia de CO2, şi capacitatea cilindrică (în ciuda faptului că acest criteriu era deja taxat la impozitul pe maşină, plătit la administraţia locală);
  • era discriminatorie şi atrăgea ameninţări cu infringementul din partea UE (pentru că includea criterii diferite pentru anumite categorii de maşini înmatriculate în România faţă de alte maşini). 
"Niciunul dintre aceste temeiuri nu este schimbat de noua lege. Principiul «poluatorul plăteşte» nu este respectat. Legea ar  trebui modificată prin fixarea unei marje fixe de CO2 care atunci când este depăşită să se plătească în plus, indiferent dacă este maşină nouă, veche, non euro, euro 1, 2, 3, 4, 5, 6 - aşa cum se întâmplă în sistemul francez privind taxa de poluare", au precizat avocaţii.

CUM SE ATACĂ TIMBRUL DE MEDIU

"Prin noua formulă de calcul a timbrului de mediu, taxa creşte foarte mult pentru autoturismele Euro 3 şi Euro 4 şi scade pentru autoturismele non-Euro, Euro 1 şi Euro 2. Întrucât majoritatea tranzacţiilor cu autoturisme au ca obiect autoturisme încadrate în normele Euro 3 şi Euro 4, proprietarii acestora vor fi afectaţi în cazul în care ar dori să înstrăineze autoturismul neputând dispune de atributele conferite de dreptul de proprietate. Or, circuitul civil este liber, iar această taxă, după cum a fost reglementată, încalcă principiul liberei circulaţii a mărfurilor, prevăzut de art. 34-36 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene."

Mai mult decât atât, OUG nr. 9/2013, actul normativ care reglementează timbrul de mediu, conţine şi dispoziţii care încalcă Constituţia României.

Este vorba despre art. 4 lit. d) din OUG nr. 9/2013 prin care se prevede obligaţia achitării timbrului de mediu în cazul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe
poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

De departe cea mai problematică reglementare este cea legată de eliminarea dispoziţiei potrivit căreia, în cazul în care vânzătorul a obţinut deja prin hotărâre judecătorească restituirea sau evitarea la revânzare a taxei, cumpărătorul va plăti timbrul de mediu. 

"Textul de lege prevede că în cazul celor care au dat statul în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal - dacă acestora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum şi cei care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei, în baza hotărârii judecătoreşti, vor plăti noul timbru la prima vânzare a maşinii. Prin această reglementare se încalcă liberul acces la Justiţie", precizează avocatul, subliniind că regula "se va plăti o singură dată timbrul de mediu" ar trebui să fie menţionată în toate formele legii, nu doar în anumite cazuri.

Pe de altă parte, textul de lege care se va aplica începând de mâine nu stipulează ce se va întâmpla în cazul în care maşina este scoasă din România înainte de a-i expira perioada de viaţă şi nici dacă se poate recupera diferenţa. "Aceste aspecte ar trebui stipulate în lege în mod expres", notează Coltuc.

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo