Ministerul Fondurilor Europene vrea să finanțeze tinerii de până la 24 de ani care nu au un loc de muncă și vor să își deschidă o afacere pe o perioadă de un an și jumătate, cu un ajutor de până la 30.000 de euro. Proiectul “Viitor pentru tineri”, care se derulează în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU), a fost pus în dezbatere publică împreună cu ghidul solicitantului, conform unui comunicat al ministerului. Suma previzionată a fi acordată este de peste 400 de milioane de euro.

Acţiunile ce vor fi finanţate sunt:

  • programe de formare profesională şi certificare a competenţelor dobândite în context informal şi non-formal;
  • pregătire și integrare socioprofesională la noul loc de muncă;
  • ucenicii şi stagii de practică pentru absolvenţi;
  • acompaniament socioprofesional;
  • măsuri de sprijin pentru angajatorii care vor încadra lucrători din rândul acestor tineri.

Conform proiectului, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani care nu merg nici la școală, nici la un curs profesional (NEET) și nu au un loc de muncă, vor primi bani pentru deschiderea unei afaceri și derularea activității pentru 18 luni.

“Fondurile sunt destinate unor pachete de măsuri personalizate pentru integrarea pe piața muncii a tinerilor NEET, cu precădere a celor greu și foarte greu ocupabili, din regiunile de dezvoltare Centru, Sud-Muntenia şi Sud-Est”, se argumentează în comunicatul ministerului Fondurilor Europene.

Cei care vor solicita ajutorul vor beneficia și de cursuri de consiliere și de formare înainte de lansarea afacerii, apoi de cursuri de mentorat pentru creșterea și consolidarea ei. Pachetul de măsuri va fi oferit după înregistrarea tinerilor NEET inactivi la Serviciul Public de Ocupare și după realizarea unui profil și a întocmirii planurilor de acțiune individualizate de către această instituție.

Conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, în ultimul trimestru al anului trecut, șomajul a atins cel mai ridicat nivel, de peste 5-6 procente, iar în luna august 2016 era de 4,8%.

Reprezentanții ministerului Fondurilor Europene așteaptă eventuale propuneri și recomandări, pe marginea proiectului, până la data de 26 decembrie.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here