Procurorul General al României a anunţat că, în acest moment, sunt înregistrate 245 de sesizări rezultate din sistemul informatic privind suspiciuni de vot multiplu la alegerile locale susţinute weekend-ul trecut, pe 5 iunie 2016.

Codul penal stabileşte cadrul normativ referitor la pedepsele asociate fraudei la vot, pedepsindu-se cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi fapta persoanei care votează:

  • fără a avea acest drept;
  • de două sau mai multe ori (votul multiplu);
  • prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Referitor, însă, la sesizările înregistrate, ministrul Afacerilor Interne a declarat luni că în cele mai multe situaţii persoanele în cauză doar au testat “vigilenţa” sistemului informatic şi nu intenţionau să mai voteze o dată:

„Sistemul a generat automat aceste sesizări. Multe din aceste sesizări au fost verificate şi nu s-au confirmat. Au fost multe situaţii în care cetăţenii au vrut pur şi simplu să verifice dacă sistemul funcţionează […]. Pentru fiecare dintre aceste semnalări automate ale sistemului vom face cercetări şi, la sfârşit, Poliţia Română va face propuneri către unitatea de parchet competentă. Au verificat vigilenţa. Până în momentul de faţă sunt multe situaţii în care în cazurile semnalate, nu s-a confirmat intenţia de vot multiplu” (Sursa: Mediafax)

Alegerile locale de duminică au fost primele în cadrul cărora a fost aplicat Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Acest sistem are rolul de a preveni votul multiplu, de a publica în timp real statistici și de a verifica unicitatea înscrierii în listele electorale, semnalând cazurile în care datele de identificare ale alegătorilor care se prezintă la vot figurează deja ca fiind înscrise în SIMPV.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here