• Criza politică ne costă cel puţin 2,2 miliarde de euro prin bursă, dobânzi, PIB şi importuri
În săptămâna 15-22 iunie, marcată de criza politică, finanţările externe se scumpesc cu opt milioane de euro, capitalizarea Bursei pierde 122 de milioane de euro, aportul la PIB scade cu două miliarde de euro, iar importurile se scumpesc cu 13 milioane de euro, arată calculele Mediafax. Cursul valutar a urcat pe palierul 4,59 lei/euro, faţă de 4,55 lei/euro în zilele dinaintea declanşării crizei politice, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, importurile s-au scumpit automat cu 60 de milioane de lei (peste 13 milioane de euro).

  • CCR cere Parlamentului să introducă prag la abuzul în serviciu
Curtea Constituțională a României consideră că dispozițiile penale în vigoare cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu “sunt formulate în sens larg și în termeni vagi”, potrivit motivării deciziei prin care a fost soluționată excepția de neconstituționalitate ridicată de Bombonica Prodana, fosta soție a președintelui PSD, Liviu Dragnea. Agerpres mai citează din document și scrie că în această situație, CCR consideră necesară instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, în funcție de care să se aprecieze dacă este sau nu vorba de o infracțiune.

  • Ministerul Finanţelor aprobă autorităţilor locale bani pentru investiţii în 2018, după ce finanţările au fost blocate anul acesta
Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din Ministerul Finanţelor a aprobat contractarea de finanţări rambursabile în valoare de 176,6 milioane lei pentru realizarea de investiţii publice de interes local, însă sumele pot fi trase abia în 2018, după ce finanţările de la bugetul central pentru investiţii au fost blocate anul acesta din lipsă de fonduri. Economica.net citează un comunicat oficial care detaliază investițiile care vor fi finanțate: reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din sectorul 6 al Municipiului Bucureşti; lucrările de reparaţii capitale la Aeroportul Transilvania Târgu Mureş; reabilitarea sistemului de iluminat public în comuna Macea, judeţul Arad”. De asemenea, ministerul a autorizat credite de 57,4 milioane lei pentru refinanţarea datoriei publice locale.

  • Reguli dure pregătite pentru consultanți fiscali, contabili, bănci și avocați
Comisia Europeană pregătește reguli stricte în materie de transparență în cazul consultanților fiscali, contabililor, băncilor și avocaților care asigură și promovează sisteme de planificare fiscală pentru clienți, informează Profit.ro. Astfel, inclusiv în cazul României, dacă sistemele fiscale pregătite pentru clienți vor include anumite caracteristici, cum ar fi utilizarea pierderilor pentru a reduce obligațiile fiscale și utilizarea regimurilor fiscale favorabile, acestea vor trebui notificate Fiscului, cu informații detaliate, înainte de a fi utilizate și în cel mult cinci zile de la momentul în care au fost puse la dispoziția clienților. În plus, autoritățile fiscale din statele membre vor schimba între ele astfel de informații printr-o bază de date.

  • Ce spune guvernatorul BNR despre deprecierea leului
Business 24 îl citează pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a declarat, în cadrul unei conferințe a instituției că România nu este un caz unic din perspectiva inflației iar românii nu trebuie să mai creadă că leul se va deprecia continuu, cursul de schimb fiind “unde trebuie”. Potrivit guvernatorului BNR, finanțarea întreprinderilor este scazută, dar creditul trebuie să finanțeze investiții eficiente.

  • În ce condiţii pot da poliţiştii locali amenzi rutiere
Politiştii locali nu mai pot trimite amenzi prin poştă, au decis magistraţii Curţii Supreme, conform Adevărul.  Hotârârea, luată ca urmare a mai multor cereri privind decizii diferite ale instanțelor în cazuri asemănătoare, va fi aplicată ca precedent. Astfel, poliţiştii locali care descoperă un autoturism parcat neregulamentar, trebuie să aștepte lângă vehicul până când proprietarul se prezintă la mașină, ca să poată fi amendat.  Vechea procedură, fotografierea maşinii, solicitarea către proprietar de a comunica cine a condus maşina şi trimiterea contravenţiei prin poştă este valabilă doar pentru poliţiştii de la Brigada Rutieră.
 
 comentarii
 
 

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici