În mai puțin de o lună încep primele probe ale bacalaureatului, pentru prima data – în acest an – examenele orale fiind susținute în luna februarie. Conform modificărilor de devansare a examenului de BAC, elevii de clasa a XII-a care s-au înscris în prima sesiune a bacalaureatului vor avea luna viitoare probe orale la limba și literatura română, o limbă străină și competențe digitale.
Ministerul educației a schimbat sistemul de examinare pentru BAC pentru a ușura calendarul probelor, care erau aglomerate în luna iunie. Probele scrise au rămas să fie date în această lună. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 25 mai.
Iată însă noul calendar al examenului de bacalaureat, afișat pe o pagină specială dedicată examenului, pe site-ul ministerului Educației:
- 29 ianuarie-02 februarie 2018: înscrierea candidaților la prima sesiune
- 12-13 februarie 2018: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 14-15 februarie 2018: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 16, 19-20 februarie 2018: evaluarea competențelor digitale – proba D
- 21-22 februarie 2018: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
Prima probă scrisă – Limba și literatura română – proba E a) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba și literatura maternă – proba E b) este programată marți, 26 iunie, iar proba E c) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere, a profilului și specializării – proba E d) – se va desfășura joi, 28 iunie.
Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.
A doua sesiune a bacalaureatului începe cu înscrierea candidaților, între 10 și 13 iulie, și o altă perioadă, pe 27 iulie, cu înscrierea celor care au promovat examenele de corigență. Prima probă scrisă în a doua sesiune, la română, a fost programată de 20 august, iar pe 21 august proba scrisă la limba și literature maternă. Pe 22 august se va da proba obligatorie a profilului, iar pe 23 proba la alegere a profilului/specializării. Probele orale sunt programate după cele scrise, între 24 și 31 august. A doua sesiune a BAC-ului se încheie pe 1 septembrie, cu afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00), iar între 2 – 5 septembrie vor fi rezolvate contestațiile, urmând ca rezulatele finale să fie fișate pe 6 septembrie.
Începând de anul acesta, ministerul Educației a publicat și modele de subiecte, în vederea pregătirii elevilor pentru aceste testări. Potrivit reprezentanților instituției, modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională au fost construite în funcție de trei cerințe: formulare clară, precisă și în strictă concordanță cu programele de examen, nivel mediu de dificultate și posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute.