16 Ianuarie, 2018

19 martie: Investiţiile străinilor în România, legea retrocedărilor şi Schengen

Despre ce mai „discută” ziarele în această dimineaţă? Din amalgamul de informaţii despre ceremonia de inaugurare a pontificatului papei Francisc, concomitent cu ştirile privind eliberarea lui Adrian Năstase şi viitorul acestuia pe scena politică (nu ştim încă dacă această simultaneitate temporală e vreun semn divin), am scos „sarea şi piperul” de bun-simţ.

Investiţiile de portofoliu ale străinilor în România au depăşit patru miliarde de euro euro în perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013, doar în prima lună a anului volumul plasamentelor pe piaţa locală atingând un maxim de două miliarde de euro, însă creşterea portofoliilor măreşte şi riscul de volatilitate pe cursul leu/euro atrage atenţia zf.ro.

Capital.ro dezbate problemele referitoare la Legea restituirii proprietăţilor, văzută ca un Monopoly în toată regula, după multe încercări de soluționare a problemei restituirii proprietăților (Legea nr. 18/1991, Legea nr. 169/1997, Legea nr. 1/2000, Legea nr. 10/2001, Legea nr. 247/2005), guvernul urmând să îşi asume răspunderea pe Legea retrocedărilor pe data de 26 martie 2013.

Pe plan intern, vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale noi pe piaţa românească s-au cifrat la 9.268 unităţi în primele două luni din 2013, în scădere cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au totalizat 9.633 unităţi, titrează agerpres.ro.

Şi pentru că „Schengen” este unul dintre cuvintele cele mai auzite în ultimele zile, alături de „aflatoxină” şi „carnea de cal”, moţiunea simplă pe Schengen va fi votată astăzi în Camera Deputaţilor, prin aceasta solicitându-se demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţeanu, şi susţinerea de către toate partidele politice a aderării României la spaţiul Schengen, potrivit dailybussiness.ro.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu