La data de 23 martie a.c., începând cu ora 22.00, echipaje mixte, formate din polițiști ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, polițiști ai Poliției Locale a Municipiului București și jandarmi ai Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, au desfășurat o acțiune pe raza municipiului București  care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020, anunţă Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pe site-ul oficial. 

Cele 188 de sancțiuni contravenționale au o valoare  de 234.400 de lei. Amenzile au fost aplicate pentru nerespectarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) din Ordonanța Militară nr. 2/2020, referitoare la condițiile în care se poate realiza circulația persoanelor, în intervalul orar 22.00 – 06.00.

Conform prevederilor Ordonanței militare nr. 2/2020, în intervalul orar 6,00-22,00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declaratie pe propria răspundere.

Sancțiunile contravenționale prevăzute de lege presupun sume între 100-5.000 de lei – pentru persoanele fizice și între 1.000-70000 de lei, pentru persoane juridice.

Menţionăm de asemenea declaraţiile Președintelui României, Klaus Iohannis, referitoare la recomandările ordonanţei care devin obligaţii. Se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine obligație, după principiul „stăm acasă”.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este un instrument indispensabil în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României şi noilor modificărilor legislativ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here